Do góry

Dania główne Przepis na:

Bakłażan zapiekany z indykiem

Bakłażan zapiekany z indykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4333

Dodano:

Odsłon: 1401

Nie tak dawno były faszerowane bakłażany. Dzisiaj wersja nieco inna, dla zdeterminowanych mięsożerców. Równie smaczna i niezbyt ciężka, bo zrobiłem farsz z indyczego mięsa. Z czosnkową bagietką i czerwonym winem smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • dwa bakłażany
  • pół cukinii
  • duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 ostra papryczka pepperoni
  • pół kg mięsa z indyka mielonego
  • pęczek dymki
  • pół pęczka natki
  • pół szklanki czerwonego wina
  • ew. starty parmezan do posypania
  • 6 - 7 łyżek oliwy
  • sól, pieprz - do smaku
  • Jako dodatki:
  • bagietka czosnkowa
  • pomidorki koktajlowe
  • kilka listków sałaty
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyte bakłażany przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż je za pomocą łyżki tak, aby nie uszkodzić skóry.
    Posyp dość obficie solą i odłóż na sito, aby puściły sok.
    Wydrążony miąższ pokrój w grubą kostkę.

  2. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i usmaż na niej miąższ z bakłażana.
    Zdejmij z patelni do miski.

  3. Na miejsce bakłażana wrzuć posiekaną cebulę i lekko zeszklij.

  4. Dodaj do niej mięso i smaż na dość dużym ogniu. Mieszaj cały czas, aby mięso rozdzieliło się na jak najmniejsze cząstki.

  5. Do podsmażonego wina dodaj posiekany czosnek, ostrą papryczkę (w wersji hardcore może być z pestkami - inaczej lepiej je usuń),
    wlej wino i mieszaj, aż odparuje.

  6. Dodaj pomidory wraz z sokiem, wymieszaj dokładnie i duś, już na wolnym ogniu, ok. 20 - 30 minut.
    Mieszaj od czasu do czasu.

  7. Kiedy sos już zgęstnieje dodaj pokrojoną w kostki cukinię, wymieszaj i smaż ok. 5 minut.

  8. Dodaj usmażonego wcześniej bakłażana i posiekaną dymkę.
    Trzymaj jeszcze chwilę na ogniu, mieszając, aż wyrówna się temperatura całego sosu.
    Zestaw z ognia.
    Dopraw pieprzem.

  9. Wydrążone bakłażany osusz papierowym ręcznikiem.
    Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oliwy, farsz z patelni nałóż do bakłażanów dość ciasno ubijając.
    Ułóż w naczyniu (i, jeżeli lubisz, posyp startym parmezanem).
    Zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (górna grzałka + termoobieg).

  10. Podawaj z czosnkową bagietką i wyłożonymi na liściach sałaty pomidorkami koktajlowymi.
    Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
    Czerwone wytrawne wino będzie w sam raz!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 13 marca 2014 Baklazana uwielbiam w kazdej postaci. Faszerowanego indykiem musze sprobowac. Na pewno pyszne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń