Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie tak dawno były faszerowane bakłażany. Dzisiaj wersja nieco inna, dla zdeterminowanych mięsożerców. Równie smaczna i niezbyt ciężka, bo zrobiłem farsz z indyczego mięsa. Z czosnkową bagietką i czerwonym winem smakuje wyśmienicie.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1208
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14811
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 833
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1208
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14811
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 833
Składniki
Umyte bakłażany przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż je za pomocą łyżki tak, aby nie uszkodzić skóry. Posyp dość obficie solą i odłóż na sito, aby puściły sok. Wydrążony miąższ pokrój w grubą kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i usmaż na niej miąższ z bakłażana. Zdejmij z patelni do miski.
Na miejsce bakłażana wrzuć posiekaną cebulę i lekko zeszklij.
Dodaj do niej mięso i smaż na dość dużym ogniu. Mieszaj cały czas, aby mięso rozdzieliło się na jak najmniejsze cząstki.
Do podsmażonego wina dodaj posiekany czosnek, ostrą papryczkę (w wersji hardcore może być z pestkami - inaczej lepiej je usuń), wlej wino i mieszaj, aż odparuje.
Dodaj pomidory wraz z sokiem, wymieszaj dokładnie i duś, już na wolnym ogniu, ok. 20 - 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
Kiedy sos już zgęstnieje dodaj pokrojoną w kostki cukinię, wymieszaj i smaż ok. 5 minut.
Dodaj usmażonego wcześniej bakłażana i posiekaną dymkę. Trzymaj jeszcze chwilę na ogniu, mieszając, aż wyrówna się temperatura całego sosu. Zestaw z ognia. Dopraw pieprzem.
Wydrążone bakłażany osusz papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oliwy, farsz z patelni nałóż do bakłażanów dość ciasno ubijając. Ułóż w naczyniu (i, jeżeli lubisz, posyp startym parmezanem). Zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (górna grzałka + termoobieg).
Podawaj z czosnkową bagietką i wyłożonymi na liściach sałaty pomidorkami koktajlowymi. Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Czerwone wytrawne wino będzie w sam raz!