Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrzesień w pełni, więc już najwyższy czas i pora na propozycję rozgrzewających obiadków. Na pierwszy rzut wjeżdżają pyszne, pieczone bakłażany faszerowane gulaszem z soczewicy. Wersja wege jest na prawdę bardzo smaczna i aromatyczna ale jeśli chcecie możecie dodać do gulaszu mięso drobiowe lub wieprzowe. A z dodatkiem sosu jogurtowego z miętą i cytryną będą smakowały jeszcze lepiej ! Z podanych składników wychodzi obiad dla dwóch osób na dwa dni + zostaje trochę farszu, który spokojnie można zamrozić.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4371
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11869
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5584
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4371
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11869
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5584
Składniki
Bakłażany myjemy, przekrawamy na pół, nacinamy w kratownicę, polewamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Delikatnie widelcem wyrywamy miąższ upieczonego bakłażana tak by utworzyć w skórce łódeczki. Przygotowujemy sos. Do jogurtu dolewamy sok z cytryny, dodajemy posiekaną miętę oraz sok z cytryny. Całość mieszamy
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucam cebulkę oraz czosnek i szklimy, następnie dodajemy marchewkę, soczewicę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Chwilkę wszystko smażymy. Dolewamy bulion, passatę i całość gotujemy przez około 30 minut. Na koniec dodajemy koperek, pietruszkę oraz miąższ z bakłażana.
Bakłażany faszerujemy powstałym gulaszem, polewamy sosem jogutowym.