Dania główne Przepis na:
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Bakłażana przekroić na pół, wydłubać trochę ze środka, tak by zmieścił się tam farsz. Posypać solą i odstawić.
W tym czasie smażymy pokrojoną cebulę, dodajemy mięso i doprawiamy wg uznania. Gdy mięso już jest prawie podsmażone wyciskamy 3 ząbki czosnku, dodajemy pokrojone pomidorki (bez skórki) i pokrojone resztki wydłubanego bakłażana. Smażymy wszystko razem, mieszając, podlewając ewentualnie małą ilością wody. Dodajemy na końcu pokrojoną pietruszkę.
W tym czasie bakłażany lekko się odwodniły (przez sól), wycieramy nadmiar wody papierowym ręcznikiem i teraz już możemy nakładać farsz. Na nałożony farsz sypiemy dowolną ilość sera żółtego i zapiekamy w piekarniku.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

boghna2 18 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Ten przepis pewnie sie sprawdzi :]0 Kto głosował? | Odpowiedz

amidalla 12 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Muszę wypróbować:) Dzięki za radę:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

xadix 12 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
Ja zamiast solenia bakłażanów na dosłownie moment wrzucam je go wrzacej wody po czym wyciągam i czekam aż ostygną po czy nadziewam farszem....to taki drugi sposób aby nie były takie twarde0 Kto głosował? | Odpowiedz