Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bandziorki to pyszne wykorzystanie piersi z kurczaka, które pokochają wszyscy członkowie twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso, kremowe nadzienie oraz chrupiąca panierka to atrybuty, dzięki którym ta przekąska błyskawicznie zniknie z talerzy. Bandziorki serwuj z ziemniaczanym puree oraz gotowanymi warzywami jako danie obiadowe lub z lekką sałatką jako propozycja na apetyczną kolację.
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C i na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsyp bułkę tartą lub drobno pokruszone płatki kukurydziane. Piecz około 3 minuty, aż panierka uzyska złoty kolor. Wyjmij blachę i od razu przesyp bułkę do miski.
Mięso umyj, odetnij błonki i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą i pieprzem każdą pierś z obydwu stron. W każdej piersi natnij kieszeń (uważaj, żeby nie przeciąć na wylot). Złóż plasterek sera i szynki na pół, po czym włóż do środka fileta i zamknij porcję mięsa wykałaczką.
W misce wymieszaj majonez z musztardą, dopraw solą i czarnym pieprzem. Posmaruj jedna stronę sznycla musztardowo-majonezową mieszanką i posyp bułką tartą. Lekko dociśnij ręką, aby panierka trzymała się mocniej, po czym odwróć drobiową kieszonkę i powtórz czynność z drugiej strony.
Połóż bandziorki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 25-30 minut. W połowie pieczenia przekręć sznycle na drugą stronę. Upieczone bandziorki wyjmij z piekarnika i od razu podawaj. Jeśli preferujesz dania smażone, usmaż sznycle w głębokim tłuszczu, po czym odsącz na papierowym ręczniku. Dla podkreślenia smaku, zaserwuj do bandziorków sos śmietanowy z dodatkiem świeżego koperku i musztardy.