Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbaski Bangers najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami czyli mash (Bangers and Mash) ale nie tylko . Generalnie Bangers to tradycyjna potrawa kuchni angielskiej, w której skład wchodzą kiełbaski (bangers) i najczęściej porcja tłuczonych ziemniaków (mash) lub gotowanych ziemniaków w łupinach a bywa że i Frytek. Danie przyrządzane jest z kiełbas wieprzowych (w szczególności angielskie kiełbaski Cumberland sausage, lub wędzone Irlandzkie kiełbaski Bangers - Smoked Irish Bangers sausage), wołowych lub jagnięcych. Jako dodatek często stosuje się sos cebulowy "Onion Gravy". W wersji " Na bogato" towarzyszą daniu sałatki podsmażonej cebulki, pora i korniszonów. Danie to jest popularnym daniem serwowanym w brytyjskich pubach, czy stołówkach np. Pracowniczych dużych firm, szkół itp... Ps. Ciekawostką jest powstanie nazwy tego dania czyli "Bangers" - nazwa ta wzięła się w czasie I wojny światowej, kiedy z powodu braku zaopatrzenia w procesie produkcji kiełbasek dodawano więcej wody. Co w efekcie końcowym skutkowało tym, że kiełbaska pękała podczas smażenia tzw. "Bang Efect".. Od czasu II wojny światowej nazwa ta przyglnęła na dobre w tradycji Irlandzkiej i Angielskiej do dania Bangers and Mash choć, kiełbaski od czasu I wojny światowej są znacznie lepszej jakości, tym niemniej tylko Irlandzą kiełbaskę wędzoną "Banges" zwyczajowo się nacina w przeciwieństwie do białych , angielskich kiełbasek.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5299
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11729
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5299
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11729
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Składniki
Kiełbaski białe podsmażamu w całości, kiełbaski wędzone dobrze jest naciąć aby oddały cały smak ... Ziemniaki ugotować (i jeśli ktoś chce to utłuc ) i podać z kiełbaską i sałatką z krojonego pora, cebuli i korniszonów polaną sosem cebulowym. Aby przygotować sos cebulowy (Onion Gravy do potrawy) należy podsmażyć krojoną (siekaną) cebule przez ok 6 minut, dodać mąki i smażyć do zbrązowienia po czym dodalać bulion, doprawić solą i pieprzem, zagotować i odparować nieco cieszy poprzez gotowanie i gotowe !