Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 8159
Dodano: 12.04.2011
Odsłon: 33544
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Z mleka, mąki, jaj, cukru i soli miksujemy gładkie ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny, roztopione i schłodzone masło i mieszamy.
Jabłko obieramy i myjemy, dzielimy na 2 połówki, wydrążamy gniazda z nasionami i kroimy w okrągłe plastry 0,5 cm. Cynamon mieszamy z 2 łyżkami cukru, obtaczamy w tym jabłka i smażymy na łyżce masła.
Naleśniki smażymy na minimalnej ilości tłuszczu, wylewamy ciasto na patelnię, rozprowadzamy cienko po całej powierzchni, na środek nakładamy plaster jabłka i polewamy go odrobiną ciasta, by go przykryć. Smażymy na rumiano z obu stron. Można oprószyć cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

poison 19 października 2012Zgłoś do usunięcia
Wygląda smakowicie. Do ulubionych0 Kto głosował? | Odpowiedz

Afrulu 14 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Tęż takie robię,są pyszne.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

patusia5 13 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Na pewno kiedyś wypróbuję z maślanką :) Dzięki IRMO za podpowiedź!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 13 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Lubię takie smaki, tylko do ciasta naleśnikowego zamiast mleka dałabym kefir lub maślankę, wtedy naleśniki będą bardziej puszyste. W ulubionych.1 Kto głosował? | Odpowiedz