Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na moją i Mani kolejną comiesieczną miesięcznice ku pamięci naszego poznania 13 - stego Zamiast ciasta , pyszna pizza bezglutenowa z mąki kukurydzianej (z własnej uprawy kukurydza ) z dodatkiem wcześniej parzonego siemienia lnianego, soli , sera salami i warzyw (selera, pomidora) oraz sałatki z liści kapusty sarepskiej . Przyznam że pizza idealna wyszła jak zawsze i bardzo smaczna !!! ️
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 137
Królowa grilla :)
Odsłon: 1254
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 192
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 137
Królowa grilla :)
Odsłon: 1254
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 192
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Składniki
Do wypieku możemy wykorzystać dowolną kukurydzę np, stare odmiany kukurydzy indian północnej czy południowej ameryki, są znacznie smaczniejsze niż żółta kukurydza tradycyjna. W tym celu mielimy kukurydzę np. w młynku do kawy. Oczywiście można też wykorzystać kupną , zwyczajną mąkę kukurydzianą.
Siemię lniane uprzdnio lekko zagotowujemy w pół szlanki wody aby póściło "klej" , gdy póści klej będzie miało konsystencję "glutowatą" i tą masę właśnie wlewamy do przygotowanej w misce mąki kukurydzianej razem , dokładnie wymieszując z dodatkie odrobiny soli i pozostałej wody. Tak powstałą masę ciastową układamy na formę / blachę ...
Gdy już ciasto jest na blasze nakładamy najpierw ser a potem upragnione warzywa czy owoce. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez minimum 20 minut. Gdy pizza jest gotowa można ją udekorować sałatką z listków kapusty sarepskiej , róż lub innej zieleniny. Pizza dzięki dodaniu sparzonego siemienia lnianego w konsystencji swej bardzo zwarta a jednocześnie miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz . Jest idealna i się nie kruszy :)