Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta to rodzaj ciasta kruchego, serwowanego na słodko lub na słono. U mnie dzisiaj wersja wytrawna a do tego bezglutenowa i wegetariańska. Ciasto nie jest szczególnie wymagające, za to bardzo kruche, co zawdzięczamy mąkom bezglutenowym, które w moim odczuciu idealnie nadają się właśnie do ciast kruchych. Tarta nie jest może do końca fit (w końcu do ciasta kruchego potrzebujemy sporą ilość tłuszczu), ale na pewno jest odchudzona. Zamiast śmietany użyłam jogurtu i jajek, zamiast sera żółtego czy mozzarelli użyłam małą ilość fety a poza tym dodałam całego(!) brokuła oraz cebulę. Jest to opcja bez mięsa i bez glutenu więc już samo to robi za zdrowszą wersję. Tarta jest bardzo smaczna, zarówno na ciepło, jak i na zimno, idealnie nadaje się do zabrania na wynos: do szkoły, pracy, na wycieczkę. Polecam do wypróbowania.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 738
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424845
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336940
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 738
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424845
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336940
Składniki
Z mąk, masła, wody i jednego jajka przygotowujemy kruche ciasto. Zagniatamy ciasto z odrobiną proszku do pieczenia i soli. Gdyby nie chciało się skleić, dolewamy wody. Wkładamy na chwilę do lodówki.
Brokuła podgotowujemy przez parę minut. Kroimy na mniejsze różyczki. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy 4 jajka, jogurt, przeciśnięty czosnek, pokrojoną fetę i przyprawy (sól, pieprz, bazylia, papryka słodka i wędzona, kurkuma, gałka muszkatołowa). Ciastem wyklejamy naszą foremkę do tarty i podpiekamy ok. 10 minut w 200st.C. (należy ponakłuwać ją widelcem w kilku miejscach). Podpieczoną tartę wyjmujemy, wylewamy na nią sos z brokułem, nakładamy plasterki cebuli i zapiekamy ok. 40 minut. Pierwsze 25 minut w 200st.C, później dopiekamy w 180st.C. Nasza pyszna bezglutenowa wege tarta jest gotowa, smacznego.