Dania główne Przepis na:
bezglutenowe kluski kukurydziane

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2566
Dodano: 08.10.2014
Odsłon: 42002
Składniki
- 375 g bezglutenowego mixu mąk
- 125 g mąki kukurydzianej
- 250 ml chłodnej wody /około – trzeba badać konsystencję/
- 5-7 łyżek kaszki kukurydziana /do pokrycia klusek/
- 3-4 łyżki oliwy
- ostra mielona papryka
- wędzona papryka
- sól
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mąki przesiewam i solę. Dodaję około 150-200 ml wody. Zagniatam. Dodaję wody według potrzeb ciasta – nie może kleić się do rąk, ale musi trzymać się zwarte po zagnieceniu. Formuję kulki wielkości orzecha.
-
W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Wrzucam po kilka kulek /nie mogą nachodzić na siebie, niech mają luz/ i gotuję kilka minut /do miękkości w środku/. Wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na bok.
-
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Przygotowuję panierkę. Kaszkę kukurydzianą łączę z przyprawami. Posypuję kulki i obtaczam. Układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Polewam oliwą. Piekę do ładnego zezłocenia panierki, co jakiś czas mieszam.
Komentarze do przepisu (1)

gochna55 29 stycznia 2017Zgłoś do usunięcia
Coś dla mnie. Dzięki. Wielkie dzięki.0 Kto głosował? | Odpowiedz