Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwarte, dość zbite kulki w panierce. Wpierwej gotowane, następnie pieczone. I pikantne. Idealnie skomponowały się z mięsnym ryżem meksykańskim!
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 778
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 778
Składniki
Mąki przesiewam i solę. Dodaję około 150-200 ml wody. Zagniatam. Dodaję wody według potrzeb ciasta – nie może kleić się do rąk, ale musi trzymać się zwarte po zagnieceniu. Formuję kulki wielkości orzecha.
W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Wrzucam po kilka kulek /nie mogą nachodzić na siebie, niech mają luz/ i gotuję kilka minut /do miękkości w środku/. Wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na bok.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Przygotowuję panierkę. Kaszkę kukurydzianą łączę z przyprawami. Posypuję kulki i obtaczam. Układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Polewam oliwą. Piekę do ładnego zezłocenia panierki, co jakiś czas mieszam.