Do góry

Dania główne Przepis na:

bezglutenowe kluski kukurydziane

bezglutenowe kluski kukurydziane

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2566

Dodano:

Odsłon: 42002

Zwarte, dość zbite kulki w panierce. Wpierwej gotowane, następnie pieczone. I pikantne. Idealnie skomponowały się z mięsnym ryżem meksykańskim!

Składniki

  • 375 g bezglutenowego mixu mąk
  • 125 g mąki kukurydzianej
  • 250 ml chłodnej wody /około – trzeba badać konsystencję/
  • 5-7 łyżek kaszki kukurydziana /do pokrycia klusek/
  • 3-4 łyżki oliwy
  • ostra mielona papryka
  • wędzona papryka
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąki przesiewam i solę. Dodaję około 150-200 ml wody. Zagniatam. Dodaję wody według potrzeb ciasta – nie może kleić się do rąk, ale musi trzymać się zwarte po zagnieceniu. Formuję kulki wielkości orzecha.

  2. W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Wrzucam po kilka kulek /nie mogą nachodzić na siebie, niech mają luz/ i gotuję kilka minut /do miękkości w środku/. Wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na bok.

  3. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.

    Przygotowuję panierkę. Kaszkę kukurydzianą łączę z przyprawami. Posypuję kulki i obtaczam. Układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Polewam oliwą. Piekę do ładnego zezłocenia panierki, co jakiś czas mieszam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń