Do góry

Dania główne Przepis na:

Bezmięsna spaghetti bolognese

Bezmięsna spaghetti bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 740

Dodano:

Odsłon: 973

Zrobiłam dziś spaghetti bolognese w wersji bezmięsnej. Mięso zastąpiły mi czerwona fasolka i tofu. Jak dla mnie niebo w gębie!

Składniki

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 marchewki
  • kawałek selera (mniej więcej 1/4 większej pomarańczy)
  • pół puszki czerwonej fasolki
  • 1/2 kostki wędzonego tofu
  • 1/2 szklanki czerwonego wina (dałam półsłodkie)
  • ok. 250 ml dobrego, gęstego sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i marchew pokroiłam w kostkę i podsmażyłam lekko na patelni na rozgrzanej oliwie. Fasolkę odcedziłam, przepłukałam pod bieżącą wodą i rozgniotłam widelcem. Tofu utarłam na tarce o dużych oczkach. Fasolkę i tofu dodałam do cebuli i czosnku. Dodałam zioła i paprykę i chwilę wszystko smażyłam mieszając aby składniki dobrze się wymieszały. Potem dodałam sos sojowy i wlałam wino. Całość smażyłam aż do całkowitego odparowania wina. Marchew i selera utarłam na tarce o dużych oczkach, dodałam do reszty składników na patelni. Całość zalałam sosem pomidorowym, wymieszałam i dusiłam pod przykryciem około 10 minut. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem. Można dodać nieco ostrej papryczki.
    Makaron spaghetti podałam z sosem i posypałam świeżą bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń