Do góry

Dania główne Przepis na:

Bezmięsne ragu z soczewicą i grzybami

Bezmięsne ragu z soczewicą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 2860

Dodano:

Odsłon: 103

To wegańskie ragu to danie bardzo głębokie w smaku i pełne umami. Na bazie soczewicy, warzyw i pęczaku z dodatkiem grzybów, sosu sojowego, pomidorów i pasty miso. W smaku nie ustępuje swojemu mięsnemu pierwowzorowi.

Składniki

  • 150 g zielonej soczewicy
  • 100 g pęczaku
  • 7 sztuk suszonych prawdziwków (można pominąć)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g grzybów (mogą być leśne albo pieczarki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 2 łyżki harissy
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bezmięsne ragu z soczewicą i grzybami

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę w czajniku.
    W misce umieścić soczewicę i pęczak - zalać wodą żeby wystawał kilka cm ponad
    Do małej miseczki przełożyć suszone grzyby, zalać 1/2 szklanki gorącej wody.
    Cebulę posiekać, marchew pokroić na drobną kostkę.
    Na dużej patelni ( z przykrywką) rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać marchewkę.
    Smażyć mieszając ok 10 minut.

  2. W tym czasie pokroić grzyby w plasterki i posiekać czosnek. Dodać na patelnię.
    Suszone grzyby odsączyć z wody (wodę zachować) i posiekać na drobne kawałeczki i dodać na patelnię. Całość smażyć 15 minut.
    Pęczak i soczewicę odsączyć.

  3. Na patelnię dodać pęczak i soczewicę, sos sojowy, pastę miso, kumin, harissę, ocet winny, wodę z grzybów, i dodatkowo 2 szklanki wody wymieszać. Dusić pod przykryciem 30 minut.
    Dodać passatę pomidorową, pół szklanki wody i doprawić pieprzem i solą. Przełożyć do formy do zapiekania.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec kolejne 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń