Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To wegańskie ragu to danie bardzo głębokie w smaku i pełne umami. Na bazie soczewicy, warzyw i pęczaku z dodatkiem grzybów, sosu sojowego, pomidorów i pasty miso. W smaku nie ustępuje swojemu mięsnemu pierwowzorowi.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1066
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 68
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1066
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 68
Składniki
Zagotować wodę w czajniku. W misce umieścić soczewicę i pęczak - zalać wodą żeby wystawał kilka cm ponad Do małej miseczki przełożyć suszone grzyby, zalać 1/2 szklanki gorącej wody. Cebulę posiekać, marchew pokroić na drobną kostkę. Na dużej patelni ( z przykrywką) rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać marchewkę. Smażyć mieszając ok 10 minut.
W tym czasie pokroić grzyby w plasterki i posiekać czosnek. Dodać na patelnię. Suszone grzyby odsączyć z wody (wodę zachować) i posiekać na drobne kawałeczki i dodać na patelnię. Całość smażyć 15 minut. Pęczak i soczewicę odsączyć.
Na patelnię dodać pęczak i soczewicę, sos sojowy, pastę miso, kumin, harissę, ocet winny, wodę z grzybów, i dodatkowo 2 szklanki wody wymieszać. Dusić pod przykryciem 30 minut. Dodać passatę pomidorową, pół szklanki wody i doprawić pieprzem i solą. Przełożyć do formy do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec kolejne 30 minut.