Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne robię już nie pierwszy raz, jednak za każdym razem przygotowuję ją z sosem beszamelowym. Składniki, które akurat mam w lodówce pasują do jasnego sosu. Ale tak to już jest... zamiast zrobić na początek tradycyjną z mięsem i pomidorowym sosem ja od razu zaczynam kombinować. Do tej pory każda, jaką zrobiłam była głównie warzywna. Mam więc motywację na następny raz do stworzenia wersji mięsnej :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3744
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2099
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5539
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5554
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3744
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2099
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5539
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5554
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy na piórka, paluszki krabowe dzielimy na mniejsze części, zielony groszek rozmrażamy.
Sos beszamelowy: masło stapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy stopniowo mleko i doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszamy!). Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do gotującego się mleka. Solimy i pieprzymy.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami : płaty do lasagne, kilka łyżek sosu, cebula, paluszki surimi, zielony groszek i starty żółty ser. Takich warstw układamy ok 4 - 5. Na wierzch wykładamy płaty lasagne, smarujemy je sosem beszamelowym i onficie posypujemy startym żółtym serem i parmezanem.
Pieczemy ok 30 minut w 200*C.
zdj
zdj