Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne robię już nie pierwszy raz, jednak za każdym razem przygotowuję ją z sosem beszamelowym. Składniki, które akurat mam w lodówce pasują do jasnego sosu. Ale tak to już jest... zamiast zrobić na początek tradycyjną z mięsem i pomidorowym sosem ja od razu zaczynam kombinować. Do tej pory każda, jaką zrobiłam była głównie warzywna. Mam więc motywację na następny raz do stworzenia wersji mięsnej :)
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 812
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 812
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy na piórka, paluszki krabowe dzielimy na mniejsze części, zielony groszek rozmrażamy.
Sos beszamelowy: masło stapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy stopniowo mleko i doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszamy!). Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do gotującego się mleka. Solimy i pieprzymy.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami : płaty do lasagne, kilka łyżek sosu, cebula, paluszki surimi, zielony groszek i starty żółty ser. Takich warstw układamy ok 4 - 5. Na wierzch wykładamy płaty lasagne, smarujemy je sosem beszamelowym i onficie posypujemy startym żółtym serem i parmezanem.
Pieczemy ok 30 minut w 200*C.
zdj
zdj