Do góry

Dania główne Przepis na:

Biała lasagne z paluszkami krabowymi, cebulą i groszkiem

Biała lasagne z paluszkami krabowymi, cebulą i groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3972

Dodano:

Odsłon: 2495

Lasagne robię już nie pierwszy raz, jednak za każdym razem przygotowuję ją z sosem beszamelowym. Składniki, które akurat mam w lodówce pasują do jasnego sosu. Ale tak to już jest... zamiast zrobić na początek tradycyjną z mięsem i pomidorowym sosem ja od razu zaczynam kombinować. Do tej pory każda, jaką zrobiłam była głównie warzywna. Mam więc motywację na następny raz do stworzenia wersji mięsnej :)

Składniki

  • płaty do lasagne
  • 10 paluszków surimi
  • 1/2 opakowania mrożonego groszku
  • 4 małe cebule
  • żółty ser i parmezan
  • sos beszamelowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki śmietany
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i kroimy na piórka, paluszki krabowe dzielimy na mniejsze części, zielony groszek rozmrażamy.

  2. Sos beszamelowy: masło stapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy stopniowo mleko i doprowadzamy do wrzenia (cały czas mieszamy!). Żółtka roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do gotującego się mleka. Solimy i pieprzymy.

  3. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami : płaty do lasagne, kilka łyżek sosu, cebula, paluszki surimi, zielony groszek i starty żółty ser. Takich warstw układamy ok 4 - 5. Na wierzch wykładamy płaty lasagne, smarujemy je sosem beszamelowym i onficie posypujemy startym żółtym serem i parmezanem.

  4. Pieczemy ok 30 minut w 200*C.

  5. zdj

  6. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń