Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczne kartacze Babci Stefci z Bieszczad.
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 515
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8678
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3005
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 956
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 515
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8678
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3005
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 956
Składniki
Wykonanie sosu: Pieczarki i cebulę obrać i podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie zalać niedużą ilością wrzącej wody i gotować na małym ogniu. Z mąki i masła zarobić zasmażkę i zaciągnąć sos. Wykonanie ciasta: Połowę ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(tak jak na placki ziemniaczane) i odcisnąć skrobię i odłożyć. Zaś drugą połowę ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie utłuc, ostudzić i połączyć z startymi ziemniakami, obiema mąkami, dodając odłożoną skrobię tyle żeby masa nie była za rzadka, po czym dokładnie wyrobić ciasto ziemniaczane.. Wykonanie farszu: Mięso opłukać i ugotować do miękkości z listkiem laurowym, zielem angielskim. Następnie ostudzić i zmielić razem z czosnkiem, wbić jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz roztartym na dłoni majerankiem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wyrobić masę ręką dokładnie. Z przygotowanego ciasta ziemniaczanego formować na dłoni placuszki, nadziewać farszem i dokładnie zlepiać. Wrzucać na wrzątek i gotować póki kartacze nie wypłyną na powierzchnię, po czym jeszcze gotować około 5 minut . Podawać z przygotowanym sosem. SMACZNEGO.