Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczne kartacze Babci Stefci z Bieszczad.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 67
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 276
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 67
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 276
Składniki
Wykonanie sosu: Pieczarki i cebulę obrać i podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie zalać niedużą ilością wrzącej wody i gotować na małym ogniu. Z mąki i masła zarobić zasmażkę i zaciągnąć sos. Wykonanie ciasta: Połowę ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(tak jak na placki ziemniaczane) i odcisnąć skrobię i odłożyć. Zaś drugą połowę ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie utłuc, ostudzić i połączyć z startymi ziemniakami, obiema mąkami, dodając odłożoną skrobię tyle żeby masa nie była za rzadka, po czym dokładnie wyrobić ciasto ziemniaczane.. Wykonanie farszu: Mięso opłukać i ugotować do miękkości z listkiem laurowym, zielem angielskim. Następnie ostudzić i zmielić razem z czosnkiem, wbić jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz roztartym na dłoni majerankiem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wyrobić masę ręką dokładnie. Z przygotowanego ciasta ziemniaczanego formować na dłoni placuszki, nadziewać farszem i dokładnie zlepiać. Wrzucać na wrzątek i gotować póki kartacze nie wypłyną na powierzchnię, po czym jeszcze gotować około 5 minut . Podawać z przygotowanym sosem. SMACZNEGO.