Do góry

Dania główne Przepis na:

Bieszczadzkie kartacze z mielonym mięsem

Bieszczadzkie kartacze z mielonym mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2580 Ocena: 19814

Dodano:

Odsłon: 4522

Przepis na smaczne kartacze Babci Stefci z Bieszczad.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Ziemniaki 1 ½ kg
  • Mąka pszenna 2-3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Składniki na farsz:
  • Łopatka wieprzowa ½ kg
  • Czosnek 3 ząbki
  • Suszony majeranek do smaku
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jajko 1 szt.
  • Ziele angielskie kilka ziarenek
  • Listek laurowy 1 szt.
  • Składniki na sos:
  • Pieczarki 25 dag
  • Cebula biała ½ szt.
  • Tłuszcz do smażenia
  • Mąka 2 łyżka
  • Masło 1 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Bieszczadzkie kartacze z mielonym mięsem

Przygotowanie

  1. Wykonanie sosu:
    Pieczarki i cebulę obrać i podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie zalać niedużą ilością wrzącej wody i gotować na małym ogniu. Z mąki i masła zarobić zasmażkę i zaciągnąć sos.
    Wykonanie ciasta:
    Połowę ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(tak jak na placki ziemniaczane) i odcisnąć skrobię i odłożyć. Zaś drugą połowę ziemniaków obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie utłuc, ostudzić i połączyć z startymi ziemniakami, obiema mąkami, dodając odłożoną skrobię tyle żeby masa nie była za rzadka, po czym dokładnie wyrobić ciasto ziemniaczane..
    Wykonanie farszu:
    Mięso opłukać i ugotować do miękkości z listkiem laurowym, zielem angielskim. Następnie ostudzić i zmielić razem z czosnkiem, wbić jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz roztartym na dłoni majerankiem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wyrobić masę ręką dokładnie. Z przygotowanego ciasta ziemniaczanego formować na dłoni placuszki, nadziewać farszem i dokładnie zlepiać. Wrzucać na wrzątek i gotować póki kartacze nie wypłyną na powierzchnię, po czym jeszcze gotować około 5 minut . Podawać z przygotowanym sosem. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 21 lutego A to dla mnie ciekawostka , że Państwo w Bieszczadach robicie kartacze:-)
To super , z dobrej łopatki i jeszcze z sosikiem . No mniam. Gratuluje bardzo :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń