Dania główne Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Kapustę kwaszoną pokroić drobno,gotować w niewielkiej ilości wody kilka razy aż kapusta nie będzie tak kwaśna(wszystko zależy od tego jaką kwaśną mamy kapustę).
Gdy gotuje nam się kapusta namaczamy suszone grzyby i gotujemy ok 0,5 godziny.
Następnie szatkujemy drobniutko świeżą kapustę.
Gdy nasza kwaszona kapusta jest już gotowa na kwaśność dodajemy udka z kurczaka,liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu.
Po 1,5 godzinie gotowania wyjmujemy ugotowane mięso i dodajemy świeżą kapustę i dalej gotujemy na wolnym ogniu.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wieprzowinę, dodajemy do kapusty razem z grzybami( wodę również w której gotowaliśmy grzyby dla ulepszenia smaku) i suszone śliwki(śliwki można drobniutko pokroić).
Mięso gotowane obieramy kroimy drobniej i dodajemy do kapusty.
Na koniec gotowania pierwszego dnia dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy delikatnie i zdejmujemy z palnika.
Do bigosu wracamy drugiego dnia podgrzewamy go znów na małym ogniu i doprawiamy już całość do smaku.
Bigos najlepiej smakuje na 3-4 dzień,podajemy z pieczywem.
SMACZNEGO!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Futka 13 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Świetny, aromatyczny bigosik ze śliwkami i grzybkami - pychota! :)11 Kto głosował? | Odpowiedz