Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75296
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1587
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 509
Całe pomidorki ze słoiczków są bardzo przydatne w kuchni w zimie. Takie zupeł...
Odsłon: 1262
Galaretka jest pachnąca, ma piękny kolor, smakowita. Polecam taką galaretkę w...
Odsłon: 757
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75296
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1587
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 509
Całe pomidorki ze słoiczków są bardzo przydatne w kuchni w zimie. Takie zupeł...
Odsłon: 1262
Galaretka jest pachnąca, ma piękny kolor, smakowita. Polecam taką galaretkę w...
Odsłon: 757
Składniki
Kapustę kwaszoną pokroić drobno,gotować w niewielkiej ilości wody kilka razy aż kapusta nie będzie tak kwaśna(wszystko zależy od tego jaką kwaśną mamy kapustę). Gdy gotuje nam się kapusta namaczamy suszone grzyby i gotujemy ok 0,5 godziny. Następnie szatkujemy drobniutko świeżą kapustę. Gdy nasza kwaszona kapusta jest już gotowa na kwaśność dodajemy udka z kurczaka,liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu. Po 1,5 godzinie gotowania wyjmujemy ugotowane mięso i dodajemy świeżą kapustę i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wieprzowinę, dodajemy do kapusty razem z grzybami( wodę również w której gotowaliśmy grzyby dla ulepszenia smaku) i suszone śliwki(śliwki można drobniutko pokroić). Mięso gotowane obieramy kroimy drobniej i dodajemy do kapusty. Na koniec gotowania pierwszego dnia dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy delikatnie i zdejmujemy z palnika. Do bigosu wracamy drugiego dnia podgrzewamy go znów na małym ogniu i doprawiamy już całość do smaku. Bigos najlepiej smakuje na 3-4 dzień,podajemy z pieczywem. SMACZNEGO!!!