Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój przepis na bigos:)
Dynia nie musi być nudna!
Odsłon: 183
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 878
Różowa wstążka jest symbolem walki z rakiem piersi. Amazonki to wspaniałe kob...
Odsłon: 155
Ciastka z maszynkiw lekko zdrowszej wesrji.Użyłam mąkę orkiszową, ksylitol i...
Odsłon: 553
Dynia nie musi być nudna!
Odsłon: 183
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 878
Różowa wstążka jest symbolem walki z rakiem piersi. Amazonki to wspaniałe kob...
Odsłon: 155
Ciastka z maszynkiw lekko zdrowszej wesrji.Użyłam mąkę orkiszową, ksylitol i...
Odsłon: 553
Składniki
Kapustę kwaszoną pokroić drobno,gotować w niewielkiej ilości wody kilka razy aż kapusta nie będzie tak kwaśna(wszystko zależy od tego jaką kwaśną mamy kapustę). Gdy gotuje nam się kapusta namaczamy suszone grzyby i gotujemy ok 0,5 godziny. Następnie szatkujemy drobniutko świeżą kapustę. Gdy nasza kwaszona kapusta jest już gotowa na kwaśność dodajemy udka z kurczaka,liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu. Po 1,5 godzinie gotowania wyjmujemy ugotowane mięso i dodajemy świeżą kapustę i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy wieprzowinę, dodajemy do kapusty razem z grzybami( wodę również w której gotowaliśmy grzyby dla ulepszenia smaku) i suszone śliwki(śliwki można drobniutko pokroić). Mięso gotowane obieramy kroimy drobniej i dodajemy do kapusty. Na koniec gotowania pierwszego dnia dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy delikatnie i zdejmujemy z palnika. Do bigosu wracamy drugiego dnia podgrzewamy go znów na małym ogniu i doprawiamy już całość do smaku. Bigos najlepiej smakuje na 3-4 dzień,podajemy z pieczywem. SMACZNEGO!!!