Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna propozycja z cyklu dań tradycyjnych. I tutaj zawsze pojawiają się zgrzyty. Że to nie tak, że kapusta słodka, że mieszana, że kiszona...co dom, to inny zwyczaj i obyczaj. Bo w zasadzie podstawą tego polskiego rarytasu jest kapusta. To z jakiego rodzaju kapusty zrobicie, to jest wasza inwencja twórcza. Dokładnie tak samo jest z mięsem i kiełbasą. Czy dodać koncentrat, czy też nie. Róbcie tak, jak lubicie! To pod spodem, to moja propozycja i smak wyniesiony z babcinego domu. Arek Gie
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 32
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 72
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2815
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4176
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 32
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 72
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2815
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4176
Składniki
Grzyby moczymy w wodzie (500 ml), wyjmujemy, płuczemy i kroimy w paski. Kapustę odciskamy z soku, płuczemy i gotujemy w wodzie (przefiltrowanej) z moczenia grzybów, dodając grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek i suszone śliwki. Gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu. W tym czasie często mieszamy i w razie potrzeby uzupełniamy płyn, dodając wodę. Na tłuszczu szklimy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy pokrojone mięsa i kiełbasę, solimy (1 płaska łyżeczka), dusimy pod przykryciem przez 45 minut. Mięso łączymy z kapustą i gotujemy przez 120 minut, często mieszając i uzupełniając płyn. Piętnaście minut przed końcem dodajemy koncentrat pomidorowy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.