Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos jest smaczny, najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą . Wystarczy go wtedy podgrzać i podać na stół. Jeśli ktoś chce to może dodać do bigosu przecieru pomidorowego , a także ugotowanych i posiekanych grzybków.
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, nóż, deska do krojenia, patelnia, tasak
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 297
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 540
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1011
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 297
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 540
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1011
Składniki
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu, siekamy na drewnianej deseczce, wsypujemy do większego garnka najlepiej z grubym dnem. Kapustę zalewamy wodą , aby była nią całkiem przykryta. Jeśli chcemy, aby kapusta była mniej kwaśna to odlewamy wodę i zalewamy ponownie kapustę wodą . Garnek stawiamy na ogniu i gotujemy kapustę przez około 20 minut, od czasu do czasu ją mieszając. Następnie odcedzamy wodę .
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Przestygnięte mięso ( może być jeszcze trochę ciepłe ) kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy do ugotowanej kapusty. Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę , kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Kiełbasa powinna się lekko zarumienić, pamiętajmy, aby ją od czasu do czasu przemieszać. Podsmażoną kiełbasę dodajemy do kapusty. Możemy też dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zrumienioną na patelni na oleju.
Do kapusty dodajemy skwarki ze smalcem, przyprawy, doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem, całość dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze parę minut. Zdejmujemy z ognia, bigos jest gotowy. Smacznego !!