Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś podaję nową wersję bigosu, w której zastosowałam technikę "odpoczynku" oraz użyłam składników, które zazwyczaj pojawiają się pojedynczo lub co najmniej w parach w moich przepisach na bigos. Ten przepis to full wypas plus nowy składnik: sok z cytryny! Przepis nadaje się na święta, imprezę, imieniny, urodziny i zaskoczy świetnym smakiem wszystkich gości. Jest naturalnie ciemny, bez zasmażki, zdrowy, bo zawiera rodzynki, suszone śliwki, jabłko i czerwone wino.
2 garnki, patelnia, nóż i deska do krojenia, durszlak
Polecam.
Odsłon: 296
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 382
Polecam.
Odsłon: 296
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 382
Składniki
Kapustę wyłożyć ze słoika do garnka, słoik wypłukać wodą, którą dodajemy do garnka tak, aby kapusta była pokryta. Doprowadzamy do zagotowania, a potem odcedzamy. W tym samym czasie nastawiamy drugi garnek , do którego wlewamy 1 l wody i też zagotowujemy
Do garnka z 1 litrem wody na wrzątek wrzucamy mięso i gotujemy.
Zaraz po odcedzeniu kapusty na durszlaku wkładamy kapustę do garnka z mięsem.
Do garnka wrzucamy rodzynki
Następnie kroimy w ręku suszone śliwki prosto do garnka. Po 1,5 godz. gotowania na wolnym ogniu dajemy "odpocząć" kapuście na 1 godz. Przykrywamy garnek przykrywką, a w tym czasie można zrobić zakupy, odkurzyć mieszkanie, pozmywać lub zrobić coś jeszcze.
Po godzinie wyjmujemy mięso z garnka, oddzielamy skórę od mięsa, skórę kroimy na drobniejsze kawałki, aby się rozgotowała przed końcem gotowania, a resztę mięsa również pokrojonego na małe kawałki kładziemy oddzielnie. Jeśli nie lubimy skóry, nie wrzucamy jej do bigosu. Ja lubię, więc używam.
Skórę wrzucamy do garnka, mieszamy i gotujemy.
Resztę mięsa wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy pokrojoną kiełbasę wzdłuż na ćwiartki, a następnie na drobniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Smażymy najpierw na małym ogniu, potem zwiększamy , aby uniknąć "strzelania' kawałków mięsa.
Kiedy mięso i kiełbasą zaczną się rumienić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek
Smażymy aż cebula zacznie się rumienić.
Przykrywamy przykrywką i dusimy 5 minut.
Dodajemy do bigosu i dokładnie mieszamy.
Zaraz po tym ścieramy na tarce jarzynowej jabłko.
Mieszamy i kontynuujemy gotowanie, co trwa około godziny.
Dodajemy majeranek
Następnie dodajemy przyprawę do bigosu, pieprz czarny i ziołowy, następnie wino i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z ziemniakami lub chlebem. Mimo, że gotowanie zajmuje ponad 3,5 godziny nie licząc czasu odpoczynku, warto wypróbować ten przepis, aby doświadczyć nowych smaków. Bigos jest niesamowicie smaczny.