Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja na temat bigosu - z dodatkiem chorizo i suszonych pomidorów okazał się przepyszny. Nie bójcie się spróbować, bo naprawdę warto.
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 377
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 60
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 93
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 377
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 28
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 60
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 93
Składniki
Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Nie trzeba dawać oleju, bo chorizo jest bardzo tłuste. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do jej zmiknięcia. Dodajemy pokrojone kapusty, śliwki, suszone pomidory i przyprawy. Grzyby zalewamy wrzątkiem i chwilę moczymy. Kiedy będa miękkie, kroimy w kostę i dodajemy do bigosu. Wszystko razem mieszamy i zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem.
Bigos powinien gotować się długo - nawet 2 godziny (choć ja niestety nie miałam tyle czasu i musiała wystarczyć godzina).
Tak jak tradycyjny bigos, ten też najlepszy jest po schodzeniu i ponownym odgrzaniu. Można go zrobić na kilka dni do przodu