Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos staropolski to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni polskiej. Przygotowywany z kiszonej i świeżej kapusty, mięsa, kiełbasy oraz suszonych śliwek i grzybów zachwyca aromatem i głębią smaku. W tym przepisie pokażę Ci krok po kroku jak zrobić bigos staropolski z kiełbasą i żeberkami w tradycyjny sposób, tak jak robiły nasze babcie. To danie które najlepiej smakuje po kilkukrotnym odgrzaniu a z każdym dniem staje się jeszcze lepsze bardziej intensywne i pachnące. Idealny na święta, rodzinny obiad czy chłodne wieczory.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 211
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2723
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 874
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1626
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14364
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 211
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2723
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 874
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1626
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14364
Składniki
Żeberka kroimy na porcje, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju z obu stron na rumiano i przekładamy do garnka. Teraz podsmażamy pokrojoną kiełbasę, poźniej mięso z łopatki i dorzucamy do żeberek.
Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy. Chwilę podsmażamy po czym wszystko przekładamy do garnka. Odcedzamy wodę z namoczonych grzybów. Wywar wlewamy do garnka a grzyby drobno kroimy.
Kroimy również śliwki i razem z grzybami przekładamy do garnka. Dodajemy kapustę, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i pozostałe przyprawy. Zalewamy wszystko wodą tak żeby przykryła składniki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 3 godzin mieszając co jakiś czas. W połowie gotowania dodajemy czerwone wino.
Pod koniec gotowania doprawiamy bigos solą i zmielonym pieprzem. Ewentualnie wyciągamy kostki z żeberek które powinny swobodnie pływać w bigosie. Bigos staropolski z kiełbasą i żeberkami jest już gotowy. Smacznego