Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos świąteczny ugotowany ze świeżej i kiszonej kapusty z golonką, pieczarkami, wędzonym boczkiem i kiełbasą.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3049
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 397
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 115
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1951
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12745
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3049
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 397
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 115
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1951
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12745
Składniki
Golonkę myjemy i zalewamy wodą do jej zakrycia, gotujemy 3 godziny. Podczas gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Ugotowaną golonkę pozbawiamy kości, kroimy w większą kostkę 3x3cm. Wywar cedzimy przez sitko.
W wywarze gotujemy poszatkowaną białą kapustę z pokrojoną w kostkę golonką i pieczarkami. Kapustę białą gotujemy do jej miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej odciśniętą z soku kiszoną kapustę, dokładnie mieszamy i gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotując bigos musimy często mieszać kapustę. W międzyczasie smażymy z cebulą kiełbasę pokrojoną, wędzony boczek i usmażony dodajemy do gotującej się kapusty, ponownie mieszamy. Po dwóch godzinach gotowania dodajemy wszystkie suche przyprawy i ponownie mieszamy.
W następnym, trzecim dniu gotowania bigosu dodajemy pokrojone mrożone śliwki, wino i gotujemy 2 godziny, także często mieszamy.
W trzecim dniu zagotowuję bigos i gotuję około dwóch godzin, próbuję smak, w razie potrzeby doprawiam i kończę gotowanie. Bigos podajemy na gorąco, najlepiej z pieczywem domowego wypieku. Bigos możemy także za wekować do słoików. Smacznego!!!