Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos świąteczny

Bigos świąteczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 971 Ocena: 6703

Dodano:

Odsłon: 7231

Święta tuż tuż zbliżają się wielkimi krokami z tej okazji postanowiłam ugotować sobie bigos lecz nie na mięsie wieprzowym a na piersiach z kaczki do tego pyszna krucha kiełbasa. Bigos jest ugotowany z dwóch kapust czyli kiszonej swojskiej oraz słodkiej. Post postem ale odrobinkę musiałam spróbować czy wyszedł dobry. Nie wiem czy wam spodoba się w takiej wersji bigos ale mimo to wstawię może komuś przypadnie do gustu.

Składniki

  • 800 g piersi z kaczki wraz ze skórą,
  • 1 kg swojskiej kapusty kiszonej,
  • 3 duże liście laurowe,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 400 g kiełbasy kruchej z szynki,
  • 300 g kapusty słodkiej,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 2 koncentraty pomidorowe 30 % każdy 160 g,
  • 3 łyżeczki cukru.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bigos świąteczny

Przygotowanie

  1. Do wysokiego garnka wlewamy dwa i pół litra wody dodać umyte piersi z kaczki i je obgotować, następnie wyjąć obgotowane piersi i je ostudzić a do wywaru po gotujących się piersiach kaczki przełożyć swojską kapustę kiszoną lub kupną pokrojona drobniej, dodać do niej liście laurowe, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną.

  2. W trakcie gdy kapusta się gotuje na wolnym ogniu ostygniętą pierś z kaczki pokroić w kawałki i dodać do gotującej się kapusty. Kapustę wraz z dodanym mięsem gotować tak długo aż mięso zacznie się rozpadać ( mięso może być dowolne kto jakie chce ). Jak już kapusta jest miękka a mięso idealnie się rozpada wtedy dodać słodką kapustę poszatkowaną drobno ( ja wzięłam kilka liści z kapusty i odcięłam twarde części od liści ) gotować do miękkości kapusty słodkiej.

  3. Gdy dodana kapusta słodka jest już miękka wsypać cukier, wymieszać następnie dodać kiełbasę obraną ze skórki i pokrojoną w grubsze plasterki. Kapustę z dodana kapustą pogotować jeszcze około pół godziny następnie dodać majeranek i jeszcze chwilę gotować do przegryzienia się smaku kapusty z dodaną kiełbasą.

  4. Jak już kapusta z kiełbasą i majerankiem się pogotowała, całość spróbować i doprawić według swego smaku ( ja dodałam cukru tylko dlatego że swojska kapusta jest bardzo mocno kwaśna a ja nie obgotowuję kapusty ponieważ uwielbiam mocno kwaśną lecz cukru dodałam do przełamania smaku ). następnie dodać koncentraty pomidorowe i jeszcze całość gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aż kapusta dokładnie połączy się z dodanym koncentratem. Jak to mówią najlepszy bigos jest wtedy gdy gotuje się go co najmniej trzy dni, ja mój gotowałam dokładnie dwa dni najpierw kiszoną kapustę z mięsem a na drugi dzień z resztą składników jakie opisałam.

  5. Ugotowany jeszcze gorący bigos przełożyć do wyparzonych słoików szczelnie zakręcić i ustawić na ściereczce do góry dnem aby pokrywka zassała lub wstawić do garnka ze ściereczką i zagotować przez 20 minut. Gorący bigos gdy pokrywka już zassała będzie widoczne gdy pokrywka jest wklęśnięta. Po mimo że bigos ugotowałam wcześniej to na święta śmiało przetrzyma a w lodówce nawet dłużej niż tylko na święta. Bigos wyszedł rewelacyjny taki jak lubię słodko kwaśny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 02 kwietnia Powiem Pani tak....
Przepis dość oryginalny ,ale gospodynie domowe robią bigos jak sprzątają lodówkę , czyli śmieci wkładają do bigosu. Ja tego nie toleruję bo nie lubię dziadostwa.
Następnym ogromnym plusem jest to , że Pani nie płukała kapusty , jak niektóre kucharki myją , przepłukują na sicie (szkoda, że do pralki nie wkładają) i wszystko co najlepsze z kapusty wylewają do zlewu...To dla mnie nie kucharki , lecz partaczki. Trzeba postarać się o dobrą kapustę a nie kupować taką z octem.
Ja dodaję do bigosu chętnie grzyby i śliwki suszone, ale to już wg. smaku. Dziękuję za uwagę.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń