Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy na dworze zimno, zawsze przychodzi ochota na rozgrzewający bigos. Dziś przepis na typowo domowy, tradycyjny bigos!
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1484
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1125
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2179
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1484
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1125
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2179
Składniki
Wieprzowinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobniejszą kostkę. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze części a kapustę białą w paski. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą (woda ma przykryć wszystkie składniki) i gotujemy na średnim ogniu około godziny.
W tym samym czasie suszone grzyby przekładamy do wysokiego naczynia i zalewamy gorącą wodą - moczymy również ok godzinki. Następnie je studzimy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do naszego bigosu.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Zmniejszamy ognień. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, przecier, musztardę, powidła, keczup, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok 2-3h. Co kilkanaście minut mieszamy do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby dolewamy wody.
Podajemy ze świeżym pieczywem lub ziemniaczkami.
Smacznego :)