Gdy na dworze zimno, zawsze przychodzi ochota na rozgrzewający bigos. Dziś przepis na typowo domowy, tradycyjny bigos!
Bigos - tradycyjny polski przepis
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty białej kapusty (1/2 małej główki)
- 800 dag mięsa wieprzowego (ja brałam łopatkę)
- 2 laski kiełbasy wędzonej (najlepiej dwie różne)
- 20 dag suszonych grzybów
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 małe przeciery pomidorowe
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- sól
- pieprz
- duży garnek!
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty białej kapusty (1/2 małej główki)
- 800 dag mięsa wieprzowego (ja brałam łopatkę)
- 2 laski kiełbasy wędzonej (najlepiej dwie różne)
- 20 dag suszonych grzybów
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 małe przeciery pomidorowe
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- sól
- pieprz
- duży garnek!

Etapy przygotowania
Wieprzowinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobniejszą kostkę. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze części a kapustę białą w paski. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą (woda ma przykryć wszystkie składniki) i gotujemy na średnim ogniu około godziny.
W tym samym czasie suszone grzyby przekładamy do wysokiego naczynia i zalewamy gorącą wodą - moczymy również ok godzinki. Następnie je studzimy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do naszego bigosu.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Zmniejszamy ognień. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, przecier, musztardę, powidła, keczup, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok 2-3h. Co kilkanaście minut mieszamy do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby dolewamy wody.
Podajemy ze świeżym pieczywem lub ziemniaczkami.
Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4553

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 717

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 310

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14605
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 29
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4553

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 717

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 310

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14605
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 29



Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty białej kapusty (1/2 małej główki)
- 800 dag mięsa wieprzowego (ja brałam łopatkę)
- 2 laski kiełbasy wędzonej (najlepiej dwie różne)
- 20 dag suszonych grzybów
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 małe przeciery pomidorowe
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- sól
- pieprz
- duży garnek!
Wieprzowinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobniejszą kostkę. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze części a kapustę białą w paski. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą (woda ma przykryć wszystkie składniki) i gotujemy na średnim ogniu około godziny.
W tym samym czasie suszone grzyby przekładamy do wysokiego naczynia i zalewamy gorącą wodą - moczymy również ok godzinki. Następnie je studzimy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do naszego bigosu.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Zmniejszamy ognień. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, przecier, musztardę, powidła, keczup, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok 2-3h. Co kilkanaście minut mieszamy do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby dolewamy wody.
Podajemy ze świeżym pieczywem lub ziemniaczkami.
Smacznego :)
Daruj temu bigosowi keczup i musztardę, a dolej tradycyjnego czerwonego wina i będzie super :))
Nie dość, że pyszne, to jeszcze pięknie zaprezentowane <3