Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy na dworze zimno, zawsze przychodzi ochota na rozgrzewający bigos. Dziś przepis na typowo domowy, tradycyjny bigos!
Pyszne danie. Proste w przygotowaniu. Danie może być doskonale na obiad jak i...
Odsłon: 77
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1261
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 3013
Pyszne danie. Proste w przygotowaniu. Danie może być doskonale na obiad jak i...
Odsłon: 77
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1261
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 3013
Składniki
Wieprzowinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobniejszą kostkę. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze części a kapustę białą w paski. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą (woda ma przykryć wszystkie składniki) i gotujemy na średnim ogniu około godziny.
W tym samym czasie suszone grzyby przekładamy do wysokiego naczynia i zalewamy gorącą wodą - moczymy również ok godzinki. Następnie je studzimy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do naszego bigosu.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Zmniejszamy ognień. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, przecier, musztardę, powidła, keczup, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok 2-3h. Co kilkanaście minut mieszamy do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby dolewamy wody.
Podajemy ze świeżym pieczywem lub ziemniaczkami.
Smacznego :)