Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos wegański

Bigos wegański

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 304

Dodano:

Odsłon: 3339

Kto powiedział, że w bigosie musi być mięso...w moim nie ma i jest o wiele lepszy niż taki "tradycyjny"

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty białej
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 10 wędzonych śliwek
  • 100 g suszonych grzybów
  • 200 ml żubrówki lub żołądkowej gorzkiej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • Sól
  • olej
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • Ziele angielskie
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 goździki
  • Liść laurowy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bigos wegański

Przygotowanie

  1. Na noc namoczyć grzyby.

  2. Kiszoną kapustę przepłukać i pokroić na drobniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz solą, zalać kapustę litrem wody i gotować na małym ogniu do miękkości.

  3. Białą kapustę poszatkować, przełożyć do oddzielnego garnka, ugotować do miękkości w osolonej wodzie (na tym etapie kapusty białej i koszonej nie łączy się, ponieważ biała się po prostu nie ugotuje). Kiedy kapusta będzie już miękka połączyć ją z kapustą kiszoną. Dodać starte jabłko, pokrojone grzyby, wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Dodać sos sojowy. Gotować około godzinę.

  4. Po tym czasie wlać wódkę, dodać suszone śliwki, gotować kolejne pół godziny. Całość mieszać wszystko co jakiś czas. Pod koniec gotowania dodać odsączoną ciecierzycę.
    Należy pamiętać, że bigos im dłużej gotowany tym lepszy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń