Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos ugotowany jest z kapusty mieszanej, świeżej i kiszonej z dodatkiem pieczarek, mięsa i kiełbasy, boczku oraz konserwy słoikowej.
szatkownica albo ostry nóż, garnek do gotowania, patelnia do smażenia
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2171
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2171
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Składniki
Gotujemy świeżą poszatkowaną kapustę wraz z pokrojonym świeżym boczkiem, pieczarkami i domową pastą rosołową z dodatkiem 500 ml wody. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Usmażoną kiełbasę dodajemy do gotującej się słodkiej kapusty a na patelnię dajemy kapustę kiszoną którą podsmażymy na wytopionym tłuszczu z kiełbasy. Gdy gotująca się kapusta jest już miękka dodajemy podsmażoną kapustę kiszoną. Przyprawiamy do smaku, wrzucamy pokrojoną w kostkę mielonkę oraz drobno pokrojone natki kopru i pietruszki, gotujemy często mieszając, po około 2-3 godzinach kończymy pierwszyszy etap gotowania. Na drugi dzień gotujemy 1 godzinę i dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory krojone z puszki i gotujemy jeszcze 15-20 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i wyłączamy. Możemy część gorącego bigosu włożyć w słoiki i za pasteryzować. Smacznego!!!