Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos ugotowany jest z kapusty mieszanej, świeżej i kiszonej z dodatkiem pieczarek, mięsa i kiełbasy, boczku oraz konserwy słoikowej.
szatkownica albo ostry nóż, garnek do gotowania, patelnia do smażenia
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1446
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1792
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9099
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1446
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1792
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9099
Składniki
Gotujemy świeżą poszatkowaną kapustę wraz z pokrojonym świeżym boczkiem, pieczarkami i domową pastą rosołową z dodatkiem 500 ml wody. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Usmażoną kiełbasę dodajemy do gotującej się słodkiej kapusty a na patelnię dajemy kapustę kiszoną którą podsmażymy na wytopionym tłuszczu z kiełbasy. Gdy gotująca się kapusta jest już miękka dodajemy podsmażoną kapustę kiszoną. Przyprawiamy do smaku, wrzucamy pokrojoną w kostkę mielonkę oraz drobno pokrojone natki kopru i pietruszki, gotujemy często mieszając, po około 2-3 godzinach kończymy pierwszyszy etap gotowania. Na drugi dzień gotujemy 1 godzinę i dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory krojone z puszki i gotujemy jeszcze 15-20 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i wyłączamy. Możemy część gorącego bigosu włożyć w słoiki i za pasteryzować. Smacznego!!!