Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godzin, lub „na szybko”. Drugi wariant pozwala wyczarować danie w ciągu półtorej godziny. Prosty bigos z kapusty kiszonej nie jest może tak szlachetny, jak ten z dodatkiem wina czy śliwek suszonych, ale wciąż pyszny i zawsze w zasięgu ręki!
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 454
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1139
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5847
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1147
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 454
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1139
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5847
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1147
Składniki
Odciśnij kapustę z nadmiaru soku. Jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna, przepłucz. Poszatkuj i umieść w dużym garnku. Zalej gorącą wodą (tak, by jej poziom znajdował się nieco poniżej poziomu kapusty). Dodaj ziele angielskie, listek laurowy i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.
Pokrój na podobnej wielkości kostkę wszystkie rodzaje mięsa. Obierz i posiekaj drobno cebulę i czosnek.
Wysmaż boczek i kiełbasę na patelni. Jeśli okażą się niezbyt tłuste, dodaj trochę smalcu.
Dołóż na patelnię cebulę, a gdy się zeszkli – czosnek. Po chwili przełóż na patelnię
wieprzowinę. Smaż, aż się zarumieni.
Przełóż zawartość patelni do garnka z kapustą. Dodaj przyprawy – majeranek, obie papryki, kminek, pieprz i sól. W całość wmieszaj koncentrat pomidorowy. Gotuj przez około 40 minut.