Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godzin, lub „na szybko”. Drugi wariant pozwala wyczarować danie w ciągu półtorej godziny. Prosty bigos z kapusty kiszonej nie jest może tak szlachetny, jak ten z dodatkiem wina czy śliwek suszonych, ale wciąż pyszny i zawsze w zasięgu ręki!
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1010
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4423
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 452
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2744
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38733
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1010
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4423
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 452
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2744
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38733
Składniki
Odciśnij kapustę z nadmiaru soku. Jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna, przepłucz. Poszatkuj i umieść w dużym garnku. Zalej gorącą wodą (tak, by jej poziom znajdował się nieco poniżej poziomu kapusty). Dodaj ziele angielskie, listek laurowy i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.
Pokrój na podobnej wielkości kostkę wszystkie rodzaje mięsa. Obierz i posiekaj drobno cebulę i czosnek.
Wysmaż boczek i kiełbasę na patelni. Jeśli okażą się niezbyt tłuste, dodaj trochę smalcu.
Dołóż na patelnię cebulę, a gdy się zeszkli – czosnek. Po chwili przełóż na patelnię
wieprzowinę. Smaż, aż się zarumieni.
Przełóż zawartość patelni do garnka z kapustą. Dodaj przyprawy – majeranek, obie papryki, kminek, pieprz i sól. W całość wmieszaj koncentrat pomidorowy. Gotuj przez około 40 minut.