Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26128
Dodano: 14.05.2017
Odsłon: 5683
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Szatkujemy kapustę na większe paski.
Marchewki kroimy w kostkę, zieleninę kroimy drobno.
Wlewamy do garnka 1 litr zimnej wody i układamy połowę szatkowanej kapusty. Warstwę kapusty posypujemy połową pokrojonej marchewki i zieleniny.
Zasypujemy w garnku drugą taką samą warstwę, kapusta, liście laurowe, ziele angielskie, marchew, sól, pieprz ziołowy i zielenina, oraz domowa kostka rosołowa.
Przykrywamy garnek pokrywką, i parzymy wszystko do momentu miękkości kapusty i marchwi.
Kroimy boczek i kiełbasę w kostkę i smażymy bez tłuszczu na patelni.
Na wierzch gotującej się kapusty rozsypujemy 2 łyżki kaszy pęczak.
Gdy kiełbasa z boczkiem podsmaży się, dodajemy do garnka i mieszamy wszystkie składniki.
Dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów, sok z kiszonej kapusty, oraz doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.
Gotujemy jeszcze kilka minut żeby bigos połączył się z przyprawami, i kończymy gotowanie.
Ugotowany bigos nakładamy na talerze lub do miseczek i konsumujemy.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Obserwator 16 maja 2017Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam to danie :)5 Kto głosował? | Odpowiedz