Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co roku na wiosnę gotuję bigos z młodej kapusty z młodymi marchewkami i zieleniną. Taki bigosik aż pachnie w kuchni wiosną. Możemy go podawać z młodymi ziemniakami, jak również jeść go z chlebkiem.
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 46
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 46
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Szatkujemy kapustę na większe paski.
Marchewki kroimy w kostkę, zieleninę kroimy drobno.
Wlewamy do garnka 1 litr zimnej wody i układamy połowę szatkowanej kapusty. Warstwę kapusty posypujemy połową pokrojonej marchewki i zieleniny.
Zasypujemy w garnku drugą taką samą warstwę, kapusta, liście laurowe, ziele angielskie, marchew, sól, pieprz ziołowy i zielenina, oraz domowa kostka rosołowa.
Przykrywamy garnek pokrywką, i parzymy wszystko do momentu miękkości kapusty i marchwi.
Kroimy boczek i kiełbasę w kostkę i smażymy bez tłuszczu na patelni.
Na wierzch gotującej się kapusty rozsypujemy 2 łyżki kaszy pęczak.
Gdy kiełbasa z boczkiem podsmaży się, dodajemy do garnka i mieszamy wszystkie składniki.
Dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów, sok z kiszonej kapusty, oraz doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.
Gotujemy jeszcze kilka minut żeby bigos połączył się z przyprawami, i kończymy gotowanie.
Ugotowany bigos nakładamy na talerze lub do miseczek i konsumujemy. Smacznego :)