Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos ugotowany z młodej kapusty na wieprzowym mostku i konserwie mielonce domowej roboty. Część bigosu możemy za pasteryzować do słoików i przechowywać w lodówce nawet 6 miesięcy. Bigos jest bardzo smaczny.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1840
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1840
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 81
Składniki
Wymyty mostek zalewamy w garnczku wodą tak żeby był całkowicie przykryty wodą i gotujemy 80-90 minut do miękkości mięsa. W między czasie szatkujemy kapustę, marchew obieramy i kroimy w talarki, paprykę w kostkę, mielonkę w kostkę a koper i natkę pietruszki kroimy drobno. Gdy mięso gotowane będzie miękkie wyjmujemy z garnka i oddzielamy je od kości oraz kroimy w kostkę. Wywar przelewamy do większego garnka i dodajemy do niego kapustę z marchwią, paprykę, suszone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową i pokrojone mięsa w kostkę. Gotujemy do miękkości kapusty. Podczas gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Podczas końcowego gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koper. Po kilkuminutowym gotowaniu dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy z przecierem dokładnie mieszając bigos w garnku.
Ugotowany bigos podajemy na gorąco z pieczywem lub młodymi ziemniaczkami.
Część bigosu możemy za pasteryzować w słoiki. Smacznego !!!