Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos z kapustą modrą i kiszoną, z kiełbasą i boczkiem oraz wędzonymi śliwkami i suszoną żurawiną to ciekawa i smaczna wariacja. Polecam:)
Składniki
Kapustę kiszoną mocno odciskamy/soku nie wylewamy/, szatkujemy, nie przepłukujemy, przekładamy do garnka, wlewamy 6 szklanek wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotowujemy i gotujemy ok. 35-40 min. Odcedzamy i odrzucamy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Kapustę modrą szatkujemy, przekładamy do dużego garnka, wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem 15 min. Do garnka z modrą kapustą dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy ok. 1 godziny. W tym czasie boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, wytapiamy tłuszcz i podsmażamy na nim pokrojoną kiełbasę. Oprószamy słodką i ostrą papryką. Podsmażoną kiełbasę wraz z boczkiem i tłuszczem dodajemy do garnka z kapustą. Dodajemy również śliwki /możemy je pokroić/,żurawiną, koncentrat pomidorowy. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku sokiem z kiszonej kapusty. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. żeby składniki i smaki się połączyły.