Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z modrą kapustą

Bigos z modrą kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 511 Ocena: 3788

Dodano:

Odsłon: 345

Bigos z kapustą modrą i kiszoną, z kiełbasą i boczkiem oraz wędzonymi śliwkami i suszoną żurawiną to ciekawa i smaczna wariacja. Polecam:)

Składniki

  • kapusta modra /czerwona/ 1 szt
  • kapusta kiszona 0,75 dag
  • cebula 1 szt
  • kiełbasa zwyczajna 50 dag
  • boczek wędzony 40 dag
  • żurawina suszona 2 łyżki
  • śliwki wędzone /lub suszone/ 12 szt
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • pieprz ziarnisty 4 ziarna
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • papryka ostra mielona do smaku
  • sól do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bigos z modrą kapustą

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną mocno odciskamy/soku nie wylewamy/, szatkujemy, nie przepłukujemy, przekładamy do garnka, wlewamy 6 szklanek wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotowujemy i gotujemy ok. 35-40 min. Odcedzamy i odrzucamy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.
    Kapustę modrą szatkujemy, przekładamy do dużego garnka, wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem 15 min.
    Do garnka z modrą kapustą dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy ok. 1 godziny.
    W tym czasie boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, wytapiamy tłuszcz i podsmażamy na nim pokrojoną kiełbasę. Oprószamy słodką i ostrą papryką.
    Podsmażoną kiełbasę wraz z boczkiem i tłuszczem dodajemy do garnka z kapustą. Dodajemy również śliwki /możemy je pokroić/,żurawiną, koncentrat pomidorowy. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku sokiem z kiszonej kapusty. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. żeby składniki i smaki się połączyły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń