Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z pieczarkami i zupą ogonową

Bigos z pieczarkami i zupą ogonową

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3419

Dodano:

Odsłon: 515

Bigos z dodatkiem zupy ogonowej przygotowywała moja Mama - to smak i zapach mojego domu rodzinnego.

Składniki

  • kapusta kiszona 1 kg
  • pieczarki 75 dag
  • boczek 20 dag
  • kiełbasa 30 dag
  • zupa ogonowa w proszku 2 łyżki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 4 ziarna
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną odciskamy z soku /zachowujemy go/, szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy ok. 1,5 szklanki wody.Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy ok. 40 min.
    Pieczarki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i smażymy do miękkości. Lekko solimy i doprawiamy pieprzem. Pieczarki dodajemy do gotującej się kapusty.
    Na patelnię wkładamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy się wytopi tłuszcz dodajemy pokrojoną kiełbasę, oprószamy papryką i podsmażamy do zrumienienia. Dodajemy do kapusty. Wszystko razem gotujemy do czasu aż kapusta będzie miękka.
    Na koniec do bigosu dodajemy zupę ogonową w proszku, która zagęści potrawę, nada jej odpowiedniego koloru i charakterystycznego smaku. W razie potrzeby możemy dodać odciśniętego na początku gotowania soku z kiszonej kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń