Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spróbuj wyjątkowej alternatywy dla tradycyjnego bigosu i przygotuj bigos ze słodkiej kapusty z dodatkiem marchewki i pomidorów. To szybkie i proste w wykonaniu danie, które możesz podać na ciepło lub na zimno. Prezentujemy wersję wegańską tej potrawy, ale jeśli masz ochotę, dorzuć trochę wędzonego boczku lub wiejskiej kiełbasy. Aby wzbogacić smak dania, upiecz bigos w piekarniku zamiast gotować go w garnku.
Prosta do przygotowania, pełna smaku i warzyw sałatka z ogórków, która idealn...
Odsłon: 50808
Aromatyczne, pełne smaku, delikatne w środku z pięknie podpieczoną, chrupiącą...
Odsłon: 481
Prosta do przygotowania, pożywna, pełna smaku i warzyw zupa z dodatkiem delik...
Odsłon: 78
To lekki i pyszny deser, który wszystkim przypadnie do gustu. Jest prosty do...
Odsłon: 110
Najprostsze na świecie babeczki kakaowo-waniliowe. Mimo iż są proste i szybki...
Odsłon: 81
Takie ziemniaki mogą być bazą drugiego dania lub stanowić samodzielną przekąs...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania, pełna smaku i warzyw sałatka z ogórków, która idealn...
Odsłon: 50808
Aromatyczne, pełne smaku, delikatne w środku z pięknie podpieczoną, chrupiącą...
Odsłon: 481
Prosta do przygotowania, pożywna, pełna smaku i warzyw zupa z dodatkiem delik...
Odsłon: 78
To lekki i pyszny deser, który wszystkim przypadnie do gustu. Jest prosty do...
Odsłon: 110
Najprostsze na świecie babeczki kakaowo-waniliowe. Mimo iż są proste i szybki...
Odsłon: 81
Takie ziemniaki mogą być bazą drugiego dania lub stanowić samodzielną przekąs...
Odsłon: 150
Składniki
Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Z kapusty oderwij zewnętrzne liście, przekrój na cztery części, po czym drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę i pokrój w kostkę.
Do dużego garnka wlej olej, wrzuć pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj, aż się zezłocą (ok. 1 minutę). Dodaj startą marchewkę i smaż ok. 2 minuty. Następnie dodaj kapustę, zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek. Garnek przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzuć kawałki pomidora i koncentrat pomidorowy, dopraw solą i czarnym pieprzem, trzymaj na ogniu jeszcze ok. 15 minut.
Gotowy bigos ze słodkiej kapusty możesz zostawić w takiej formie lub przesiać wprost do niego mąki, energicznie wymieszać i zagotować, by zagęścić potrawę. Gorącą kapustę serwuj na talerze i podawaj z pieczywem lub daniem obiadowym.