Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spróbuj wyjątkowej alternatywy dla tradycyjnego bigosu i przygotuj bigos ze słodkiej kapusty z dodatkiem marchewki i pomidorów. To szybkie i proste w wykonaniu danie, które możesz podać na ciepło lub na zimno. Prezentujemy wersję wegańską tej potrawy, ale jeśli masz ochotę, dorzuć trochę wędzonego boczku lub wiejskiej kiełbasy. Aby wzbogacić smak dania, upiecz bigos w piekarniku zamiast gotować go w garnku.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10216
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2846
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1961
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 748
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10216
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2846
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1961
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 748
Składniki
Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Z kapusty oderwij zewnętrzne liście, przekrój na cztery części, po czym drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę i pokrój w kostkę.
Do dużego garnka wlej olej, wrzuć pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj, aż się zezłocą (ok. 1 minutę). Dodaj startą marchewkę i smaż ok. 2 minuty. Następnie dodaj kapustę, zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek. Garnek przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzuć kawałki pomidora i koncentrat pomidorowy, dopraw solą i czarnym pieprzem, trzymaj na ogniu jeszcze ok. 15 minut.
Gotowy bigos ze słodkiej kapusty możesz zostawić w takiej formie lub przesiać wprost do niego mąki, energicznie wymieszać i zagotować, by zagęścić potrawę. Gorącą kapustę serwuj na talerze i podawaj z pieczywem lub daniem obiadowym.