Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spróbuj wyjątkowej alternatywy dla tradycyjnego bigosu i przygotuj bigos ze słodkiej kapusty z dodatkiem marchewki i pomidorów. To szybkie i proste w wykonaniu danie, które możesz podać na ciepło lub na zimno. Prezentujemy wersję wegańską tej potrawy, ale jeśli masz ochotę, dorzuć trochę wędzonego boczku lub wiejskiej kiełbasy. Aby wzbogacić smak dania, upiecz bigos w piekarniku zamiast gotować go w garnku.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2648
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20154
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 569
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 757
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7189
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2648
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20154
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 569
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 757
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7189
Składniki
Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Z kapusty oderwij zewnętrzne liście, przekrój na cztery części, po czym drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę i pokrój w kostkę.
Do dużego garnka wlej olej, wrzuć pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj, aż się zezłocą (ok. 1 minutę). Dodaj startą marchewkę i smaż ok. 2 minuty. Następnie dodaj kapustę, zalej bulionem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek. Garnek przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dorzuć kawałki pomidora i koncentrat pomidorowy, dopraw solą i czarnym pieprzem, trzymaj na ogniu jeszcze ok. 15 minut.
Gotowy bigos ze słodkiej kapusty możesz zostawić w takiej formie lub przesiać wprost do niego mąki, energicznie wymieszać i zagotować, by zagęścić potrawę. Gorącą kapustę serwuj na talerze i podawaj z pieczywem lub daniem obiadowym.