Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały ci resztki bigosu? A może masz ochotę zaskoczyć gości pyszną i wyjątkowo smaczną przekąską? Przygotuj bigosiki - doskonałą alternatywę dla pasztecików i innych słonych smakołyków Pamiętaj jednak, aby zrobić ich więcej, bo błyskawicznie znikają z talerzy.
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 38
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1453
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 291
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3238
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 396
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 38
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1453
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 291
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3238
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 396
Składniki
Rozpocznij od przygotowania zaczynu na ciasto. Do dużej miski wlej wodę, a następnie dodaj do niej cukier, olej i rozkruszone drożdże. Wymieszaj dokładnie, tak aby drożdże całkowicie się rozpuściły. Odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodaj do zaczynu sól i mąkę. Wymieszaj do połączenia się wszystkich składników, a następnie wyrabiaj przez około 8-9 minut. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem.
Wyrobione ciasto powinno być jednolite, błyszczące i elastyczne. Odstaw je do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na około 10-12 kulek (ich ilość zależy od tego jak duże bigosiki chcesz przygotować - im więcej kulek, tym będą mniejsze). Każdą z kulek rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm - w razie potrzeby podsyp je mąką. Na środku każdego z placka wyłóż porcję bigosu. Sklej brzegi ciasta, szczypiąc je, tak aby powstała ładna falbanka.
Bigosiki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je cienką warstwą rozkłóconego jajka. Piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Dla urozmaicenia smaku możesz posypać je także sezamem, słonecznikiem lub innymi ziarnami. Podawaj na ciepło lub na zimno.