Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały ci resztki bigosu? A może masz ochotę zaskoczyć gości pyszną i wyjątkowo smaczną przekąską? Przygotuj bigosiki - doskonałą alternatywę dla pasztecików i innych słonych smakołyków Pamiętaj jednak, aby zrobić ich więcej, bo błyskawicznie znikają z talerzy.
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 387
Makaron z cukinia w delikatnym sosie to błyskawiczne i pyszne bezmięsne danie...
Odsłon: 94672
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 387
Makaron z cukinia w delikatnym sosie to błyskawiczne i pyszne bezmięsne danie...
Odsłon: 94672
Składniki
Rozpocznij od przygotowania zaczynu na ciasto. Do dużej miski wlej wodę, a następnie dodaj do niej cukier, olej i rozkruszone drożdże. Wymieszaj dokładnie, tak aby drożdże całkowicie się rozpuściły. Odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodaj do zaczynu sól i mąkę. Wymieszaj do połączenia się wszystkich składników, a następnie wyrabiaj przez około 8-9 minut. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem.
Wyrobione ciasto powinno być jednolite, błyszczące i elastyczne. Odstaw je do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na około 10-12 kulek (ich ilość zależy od tego jak duże bigosiki chcesz przygotować - im więcej kulek, tym będą mniejsze). Każdą z kulek rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm - w razie potrzeby podsyp je mąką. Na środku każdego z placka wyłóż porcję bigosu. Sklej brzegi ciasta, szczypiąc je, tak aby powstała ładna falbanka.
Bigosiki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je cienką warstwą rozkłóconego jajka. Piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Dla urozmaicenia smaku możesz posypać je także sezamem, słonecznikiem lub innymi ziarnami. Podawaj na ciepło lub na zimno.