Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny puchaty biszkopt kukurydziany i sos serowy z mięsem. bardzo sycące i bardzo na początek września
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1857
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2288
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 82
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 169
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1475
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1857
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2288
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 82
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 169
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1475
Składniki
SOS MIĘSNO-SEROWY 150 g boczku wędzonego 100 g schabu pieczonego puszka /400 g/ kukurydzy 100 g sera edam 100 g serka topionego małe opakowanie śmietany 18% 2 jaja duża cebula natka pietruszki papryka chili pieprz kajeński sól
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Mąki przesiewam i łączę z pozostałymi suchymi składnikami. Jaja rozdzielam. Żółtka rozkłócam z jogurtem, śmietaną i olejem. Miksuję z mąkami. Białka ubijam ze szczyptą soli. Delikatnie mieszam z masą żółtkową. Przekładam na blachę i zapiekam około 20-25 minut. Kukurydzę odcedzam. Boczek i schab kroję w kostkę. Podsmażam. Siekam drobno cebulę i dodaję do mięsa. Smażę razem do ładnego zeszklenia. Dodaję kukurydzę, przyprawiam wszystko solą i pieprzem kajeńskim. Podsmażam jeszcze 3-5 minut. Śmietanę rozkłócam z jajami. Edam ścieram na drobnej tarce i mieszam z bazą sosu. Przyprawiam solą, pieprzem i posiekaną papryką chili. Do mięsa dodaję pokrojony serek topiony. Mieszam intensywnie i czekam, aż pokryje zawartość patelni. Zdejmuję patelnię z ognia. Zalewam wszystko sosem. Mieszam do połączenia składników i uzyskania jednolitego sosu. Z piekarnika wyjmuję biszkopt. Zalewam go sosem i ponownie zapiekam. Tak ze 20 minut. Żeby sos dobrze złapał. 3-5 minut przed końcem pieczenia posypuję wszystko mielonym chili i natką pietruszki.