Do góry

Dania główne Przepis na:

biszkopt kukurydziany z mięsnym sosem serowym

biszkopt kukurydziany z mięsnym sosem serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2570

Dodano:

Odsłon: 49781

pyszny puchaty biszkopt kukurydziany i sos serowy z mięsem. bardzo sycące i bardzo na początek września

Składniki

  • biszkopt kukurydziany: 200 ml mąki kukurydzianej
  • 200 ml mąki pszennej
  • 2 jaja
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml wody
  • sól
  • sos mięsno-serowy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SOS MIĘSNO-SEROWY

    150 g boczku wędzonego
    100 g schabu pieczonego
    puszka /400 g/ kukurydzy
    100 g sera edam
    100 g serka topionego
    małe opakowanie śmietany 18%
    2 jaja
    duża cebula
    natka pietruszki
    papryka chili
    pieprz kajeński
    sól

  2. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
    Blachę wykładam papierem do pieczenia.

    Mąki przesiewam i łączę z pozostałymi suchymi składnikami. Jaja rozdzielam. Żółtka rozkłócam z jogurtem, śmietaną i olejem. Miksuję z mąkami. Białka ubijam ze szczyptą soli. Delikatnie mieszam z masą żółtkową. Przekładam na blachę i zapiekam około 20-25 minut.

    Kukurydzę odcedzam. Boczek i schab kroję w kostkę. Podsmażam. Siekam drobno cebulę i dodaję do mięsa. Smażę razem do ładnego zeszklenia. Dodaję kukurydzę, przyprawiam wszystko solą i pieprzem kajeńskim. Podsmażam jeszcze 3-5 minut.
    Śmietanę rozkłócam z jajami. Edam ścieram na drobnej tarce i mieszam z bazą sosu. Przyprawiam solą, pieprzem i posiekaną papryką chili.
    Do mięsa dodaję pokrojony serek topiony. Mieszam intensywnie i czekam, aż pokryje zawartość patelni. Zdejmuję patelnię z ognia. Zalewam wszystko sosem. Mieszam do połączenia składników i uzyskania jednolitego sosu.

    Z piekarnika wyjmuję biszkopt. Zalewam go sosem i ponownie zapiekam. Tak ze 20 minut. Żeby sos dobrze złapał.
    3-5 minut przed końcem pieczenia posypuję wszystko mielonym chili i natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń