Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski obiad - bitki schabowe w sosie własnym z ziemniakami i sałatką. Prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso opanierowane w mące, usmażone na dobrze rozgrzanej patelni i duszone w sosie wyjdzie idealnie kruche i soczyste. Do tego możemy podać młode ziemniaczki lub kaszę oraz ulubiona sałatka, czy surówka.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5281
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1782
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5281
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1782
Składniki
Plastry schabu rozbij tłuczkiem. Dopraw z dwóch stron solą i pieprzem. Opanieruj je w mące.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Mięso usmaż z dwóch stron na lekko złoty kolor. Następnie zdejmij plastry schabu z patelni.
Cebulę obierz z brązowych łupin, pokrój w kostkę lub w piórka. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Do zarumienionej cebuli przełóż podsmażone mięso. Składniki zalej bulionem. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
Po tym czasie zdejmij mięso z patelni. 2-3 łyżki mąki rozpuść w 150 ml wody i przelej na patelnię. Sos dokładnie wymieszaj i podgrzej do zgęstnienia. Ponownie przełóż bitki do sosu i duś jeszcze przez 2-3 minuty (uważaj, żeby sos się nie przypalił).
Bitki schabowe serwuj z ziemniakami lub sosem i ulubioną surówką.