Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski obiad - bitki schabowe w sosie własnym z ziemniakami i sałatką. Prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso opanierowane w mące, usmażone na dobrze rozgrzanej patelni i duszone w sosie wyjdzie idealnie kruche i soczyste. Do tego możemy podać młode ziemniaczki lub kaszę oraz ulubiona sałatka, czy surówka.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19878
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 488
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 504
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6914
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243109
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19878
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 488
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 504
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6914
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243109
Składniki
Plastry schabu rozbij tłuczkiem. Dopraw z dwóch stron solą i pieprzem. Opanieruj je w mące.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Mięso usmaż z dwóch stron na lekko złoty kolor. Następnie zdejmij plastry schabu z patelni.
Cebulę obierz z brązowych łupin, pokrój w kostkę lub w piórka. Podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem. Do zarumienionej cebuli przełóż podsmażone mięso. Składniki zalej bulionem. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
Po tym czasie zdejmij mięso z patelni. 2-3 łyżki mąki rozpuść w 150 ml wody i przelej na patelnię. Sos dokładnie wymieszaj i podgrzej do zgęstnienia. Ponownie przełóż bitki do sosu i duś jeszcze przez 2-3 minuty (uważaj, żeby sos się nie przypalił).
Bitki schabowe serwuj z ziemniakami lub sosem i ulubioną surówką.