Do góry

Dania główne Przepis na:

Bitki w sosie z powidłami i keczupem

Bitki w sosie z powidłami i keczupem

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 10997

Dodano:

Odsłon: 8734

Brzmi dziwnie?:) Mięso w sosie z powideł i keczupu jest niewątpliwie oryginalne, choć również popularne, bo co jakiś czas trafiam na podobny przepis, zazwyczaj w formie zapiekanki. Ja przedstawiam wersję skróconą, gdzie schab (lub kurczak jeśli wolicie) smażymy i robimy sos już bez zapiekania.

Składniki

  • 800g schabu
  • 3 duże cebule
  • 200g keczupu pikantnego
  • 200g powideł śliwkowych
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czosnku
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bitki w sosie z powidłami i keczupem

Przygotowanie

  1. Schab kroimy w plastry, które przekrawamy na pół i cienko rozbijamy. Cebule przekrawamy na pół i kroimy w plastry. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw schab, dodajemy cebulę, smażymy chwilę. Wlewamy 1/2 szklanki wody, dusimy przez około 30-40 minut aż mięso i cebula będą miękkie.

  2. Keczup, powidła i przyprawy mieszamy ze sobą, wlewamy do garnka z mięsem i cebulą. Dusimy jeszcze przez około 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 lutego 2017 Bitki ze schabu? Ktoś znowu coś nowego wymyślił... Bitki mogą być, proszę sobie wyobrazić, wyłącznie z wołowiny... Ale w Polsce być może już wkrótce usłyszymy o bitkach z koniny... Zaraz ktoś tu napisze, że nie ważne jak je nazywamy, byle smakowały, czego i ja wszystkim tu życzę...

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń