Do góry

Dania główne Przepis na:

Bitki wieprzowe w sosie kurkowym z groszkiem

Bitki wieprzowe w sosie kurkowym z groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8843

Dodano:

Odsłon: 1027

Często mam problem jak wykorzystać mięso wieprzowe w innej formie niż gulasz:). Wymyśliłam te oto bitki i okazały się strzałem w dziesiątkę, smakowały każdemu.

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szynkę kroimy w plastry, rozbijamy. Posypujemy solą i przyprawami. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Natkę i czosnek drobno siekamy.

  2. Na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu podsmażamy bitki z dwóch stron do mocnego zarumienienia. Dodajemy marchew, pietruszkę i czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy kurki, groszek i natkę pietruszki. Przykrywamy, dusimy przez 1,5 godziny.

  3. Pod koniec duszenia do garnka wlewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Sos powinien lekko się zagęścić. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dusimy jeszcze chwilę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 lutego 2018 Za dużo tej dobroci na raz, nie sposób wszystko ogarnąć ;)
Super przepis/y, na pewno wiele wykorzystamy, info pewne na 200% :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń