Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 994 Ocena: 27536
Dodano: 25.04.2014
Odsłon: 45998
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Oczyszczoną szynkę dzielimy na kawałki o grubości około 2 cm. Każdy kawałek rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa i smażymy z obu stron na oleju rzepakowym.
Gdy mięso będzie już zarumienione, przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu zawrzenia.
W tym samym czasie na oleju ze smażenia mięsa, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a na koniec wrzucamy dwa posiekane drobno ząbki czosnku.
Kiedy woda w garnku zacznie już wrzeć, wrzucamy do niej podsmażoną z czosnkiem cebulkę, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, marchewkę i papryczkę chili. Dodajemy także zioła: posiekaną natkę pietruszki, świeży koper, oregano, kolendrę, cząber, rozmaryn, kurkumę i około 10 listków świeżej bazylii.
Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Gdy bitki będą już miękkie przekładamy je do drugiego garnka razem z częścią kawałków warzyw. Pozostałą część sosu z warzywami miksujemy na gładką, delikatnie gęstą masę, dodajemy do niej 1,5 łyżki sosu sojowego oraz sól i pieprz do smaku. Powstałą masą zalewamy ponownie mięso oraz warzywa i jeszcze raz wszystko zagotowujemy.
Bitki z szynki wieprzowej podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczkami i młodą kapustką.
Życzę smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 27 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
pyszne jedzonko:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

ggosienka68 26 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
Pyszny obiadek dziś miałam :) dzięki za fajny przepis :) Zioła i przyprawy dodały cudownego smaku i aromatu... A co do kostek rosołowych: nie używam...sama chemia i tłuszcz utwardzony. Pozdrawiam Odpowiedzi: 2 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 25 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
przepyszne i bardzo pachnące, mniam..4 Kto głosował? | Odpowiedz