Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27490
Dodano: 07.05.2015
Odsłon: 89548
1-2 os. | 30 min | średnie | tanie |
Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ziemniaki, szalotki oraz 2 ząbki czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą, puszystą i dobrze napowietrzoną masę.
Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), suche drożdże i płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki.
Do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut, tak aby ciasto mogło odpowiednio "popracować".
Po tym czasie, bliny smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z każdej strony.
Usmażone bliny odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Bliny ziemniaczane podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (23)

Obserwator 19 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
Skąd w Polakach tyle zawiści ?Kasiu to przykład człowieka, któremu zapewne nic w życiu nie wyszło. Opieraj się na ludziach optymistycznie nastawionych do świata, a takich mam nadzieję będzie coraz więcej. Odpowiedzi: 1 ▼
26 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 19 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
Kasiu, masz wspaniałe przepisy, wspaniałego bloga i mnóstwo wielbicieli i tak trzymaj....a takie tam wpisy miej po prostu gdzieś....najprawdopodobniej to jakiś zazdrośnik i tyle :) pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼25 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 19 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
Szanowny Panie StaryMistrzunio! Nie wiem dlaczego mnie Pan obraża, ale jeśli ma Pan inny sposób na placki ziemniaczane to niech Pan go doda i zaprezentuje, a nie wciąż stosuje niezrozumiały hate. Ja przygotowuję je w taki sposób, a czosnek dodawałam zawsze, tak jak robiła to jeszcze moja Babcia. Istnieją różne przepisy i rozmaite sposoby ich wykonania. Portal służy temu, aby dzielić się rozmaitymi przepisami. Każdy pochodzi z różnych stron i każdy ma też inne tradycje kulinarne. Smalcu nie używam, bo nie cierpię jego smaku, a po za tym jest ogromnie kaloryczny i niezwrodwy. Używam najlepszej jakości oleju rzepakowego od lokalnego dostawcy, który ma niesamowity i pięky aromat (chętnie podam Panu kontakt). Miksuję ziemniaki i ceblę, bo lubię jak placuszki są puszyste i każdy kto je spróbował jest zachwycony. Pan woli inny sposób wykonania i jest to Pana sprawa. Ja nie lubię tartych zimniaków. Proszę dodać swoje placki, chętnie je zobaczę ;D Jak zauważyłam nie dodał Pan na tym portalu żadnego przepisu, a założył Pan konto tylko po to, aby mnie atakować. To bardzo źle o Panu świadczy. Pozdrawiam54 Kto głosował? | Odpowiedz

StaryMistrzunio 18 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
Widzę,że usuwa się tu komentarze. Albo według własnego widzimisię moderatora, albo na wniosek autora przepisu.Piszę więc jeszcze raz, a jak będzie trzeba będę pisał nawet i 1000 razy.
Tak więc:
Nie zachwycajcie się tak tym przepisem. Oto kilka uwag: 1/ Ziemniaki i cebulę należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a nie trzeć w jakichś rozdrabniaczach do warzyw / bo nie taka konsystencja/. 2/ Aby placki były jasne po usmażeniu, należy starte ziemniaki sparzyć gorącą wodą albo gorącym mlekiem a nadmiar płynu odlać, 3/ Pierwsze słyszę,żeby do placków ziemniaczanych dodawać czosnek. Ale cóż, jak to mówią, jeden woli ser a drugi śmierdzące nogi. 4/ Profanacją placków / każdych/ jest smażenie ich na oleju, co daje ohydny smak i odruch wymiotny. Pamiętajcie. placki ziemniaczane albo z mąki smażcie zawsze na smalcu! Odpowiedzi: 2 ▼
8 Kto głosował? | Odpowiedz

Joanna116 10 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Takie placuszki z pewnoscia sa pyszne i na pewno w tej wersji zrobie. Pozdrawiam serdecznie :-) . Odpowiedzi: 1 ▼21 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 10 maja 2015Zgłoś do usunięcia
A gdzie jest mowa o proszku do pieczenia? Proszę Pani nelu55 czytać ze zrozumieniem. O tym składniku nie ma ani słowa, a na zdjęciu są suche drożdże :)28 Kto głosował? | Odpowiedz

nela55 09 maja 2015Zgłoś do usunięcia
placki ziemniaczane z proszkiem do pieczenia ??!!! Odpowiedzi: 3 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 08 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Wspaniałe sa te bliny,takich nie robiłam ,więc trzeba sprawdzić. Odpowiedzi: 1 ▼25 Kto głosował? | Odpowiedz

mufinka 08 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Nie robiłam, ale NA PEWNO zrobię! Wyglądają tak, że nie sposób się im oprzeć. :) Odpowiedzi: 1 ▼22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewus71 07 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Takie placuszki tak się składa że ja także bardzo lubię ...są bardzo syte .Twoje takie żółciutkie i takie idealne jak z taśmy zdjętePyszności .. Odpowiedzi: 1 ▼
21 Kto głosował? | Odpowiedz