Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bliny to przysmak kuchni rosyjskiej, przygotowywany z drożdżowego ciasta, najczęściej z mąki pszennej lub żytniej oraz gryczanej. Prezentowany przepis to mała modyfikacja tradycji, łącząca bliny rosyjskie z polskimi plackami ziemniaczanymi. Bliny ziemniaczane są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne - serdecznie polecam :)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3770
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3812
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 713
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3770
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3812
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 713
Składniki
Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ziemniaki, szalotki oraz 2 ząbki czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą, puszystą i dobrze napowietrzoną masę.
Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), suche drożdże i płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki.
Do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut, tak aby ciasto mogło odpowiednio "popracować".
Po tym czasie, bliny smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z każdej strony. Usmażone bliny odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Bliny ziemniaczane podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Życzę smacznego! :)