Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bliny to przysmak kuchni rosyjskiej, przygotowywany z drożdżowego ciasta, najczęściej z mąki pszennej lub żytniej oraz gryczanej. Prezentowany przepis to mała modyfikacja tradycji, łącząca bliny rosyjskie z polskimi plackami ziemniaczanymi. Bliny ziemniaczane są puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne - serdecznie polecam :)
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6007
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31145
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2050
Szybkie ciasto z mascarpone bez pieczenia jest błyskawiczne w przygotowaniu,...
Odsłon: 44629
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6007
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31145
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2050
Szybkie ciasto z mascarpone bez pieczenia jest błyskawiczne w przygotowaniu,...
Odsłon: 44629
Składniki
Do rozdrabniacza wbijamy jajko i dodajemy pokrojone ziemniaki, szalotki oraz 2 ząbki czosnku. Wszystko miksujemy na jednolitą, puszystą i dobrze napowietrzoną masę.
Do miski dodajemy obie mąki (pszenną i ziemniaczaną), suche drożdże i płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki.
Do suchych składników dodajemy zmiksowaną masę, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 - 35 minut, tak aby ciasto mogło odpowiednio "popracować".
Po tym czasie, bliny smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z każdej strony. Usmażone bliny odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Bliny ziemniaczane podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Życzę smacznego! :)