Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12266
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1466
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 85
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12266
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1466
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 85
Składniki
Ziemniaki oczyścić, oskrobać lub obrać. Umyć.
Zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Pozostawić na kilka minut aż puszczą sok.
Odcisnąć w rękach i odłożyć do drugiej miseczki.
Poczekać chwilę aż sok się ustoi, a skrobia opadnie na dno. Odlać płyn.
Przełożyć starte ziemniaki do miseczki z wytrąconą skrobią.
Zetrzeć na tarce, na dużych oczkach obraną cebulę.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę chorizo, miękkie masło.
Dodać rozbełtane i wymieszane z olejem jajka.
Dodać czubrycę czerwoną, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
Dokładnie wyrobić ręcznie masę.
Przełożyć do foremki o wymiarach 31×12 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godz 15 min.
Wyjąć z pieca. Lekko przestudzić.
Wyjąć z formy przykładając półmisek i obracając formę do góry dnem.
Zdjąć papier.
Można kroić, można zajadać.
Dobrym dodatkiem będzie kwaśna śmietana
Smacznego.