Do góry

Dania główne Przepis na:

Boczek pieczony po azjatycku

Boczek pieczony po azjatycku

Autor:

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 2019

Dodano:

Odsłon: 288

Soczysty, aromatyczny boczek w orientalnych przyprawach. Bardzo prosty w przygotowaniu, zachwyca smakiem i niepowtarzalnym aromatem.

Składniki

  • Boczek surowy - 1kg
  • Pasta miso - 2 łyżki
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżka
  • Kumin - 1 łyżeczka
  • Kolendra suszona mielona - 1 łyżeczka
  • Trawa cytrynowa mielona - 1/2 łyżeczki
  • Liście kafir - 4szt
  • Ocet - 1 łyżka
  • Cukier brązowy - 1 łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Boczek pieczony po azjatycku

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki mieszamy i nacieramy nimi boczek. Najlepiej zrobić do dzień wcześniej i zostawić boczek w marynacie na całą noc.

    Wyciągamy go z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem, aby nabrał temperatury pokojowej. Przed pieczeniem wyjmujemy liści.


  2. Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach przez 90 - 100 minut co 3o minut obracając. Jeśli wasz kawałek boczku jest gruby można wydłużyć pieczenie do 120 minut.

    Ja podawałam plastry boczku z pieczonymi kolorowymi warzywami - ziemniakami, burakami i marchewką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń