Do góry

Dania główne Przepis na:

Boczek pieczony z zielonym pesto i ziołami

Boczek pieczony z zielonym pesto i ziołami

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 905

Dodano:

Odsłon: 2304

Kupiłam zielone pesto w Biedronce i postanowiłam część wykorzystać jako dodatek do pieczonego boczku. Znudziły nam się już gotowe wędliny, więc postanowiłam coś upiec. Boczek wyszedł przepyszny. Miał jedną tylko wadę było go zbyt mało ;-)

Składniki

  • 70 dag surowego boczku
  • 3 łyżki gotowego zielonego pesto
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • kilka listków bazylii
  • 3 listki laurowe,
  • odrobina mięty
  • Pieprz, sól do smaku.
  • Odrobina oleju
  • ½ szklanki wody
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek umyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
    Wierzch boczku posolić, posypać pieprzem, a następnie posmarować pesto. Całość posypać jeszcze majerankiem i na wierzch ułożyć liście laurowe, pokrojoną bazylię, miętę.

  2. Przed wstawieniem boczku do piekarnika, wlać na dno naczynia pół szklanki wody.
    Całość piec 1 godzinę 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2013/10/boczek-pieczony-z-zielonym-pesto-i.html

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 06 października 2013 witam Cię serdecznie Grażynko, super, że wstawiasz swoje świetne przepisy, boczek przepyszny i aromatyczny :), kciuk !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń