Do góry

Dania główne Przepis na:

Boczek po tajsku

Boczek po tajsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2156 Ocena: 47983

Dodano:

Odsłon: 13458

Przepis ten znaleźliśmy kiedyś na stronie Interii...czekał długo w kolejce ,ale się doczekał. Świetny jako dodatek do ryżu ,jak i do kanapek.

Składniki

  • 1 kg boczku
  • 80 g świeżego imbiru
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 5 łyżek miodu wielokwiatowego
  • sól ,pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Imbir ,czosnek i chili drobno kroimy. Mieszamy z olejem sezamowym ,miodem ,sosem sojowym i kolendrą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Boczek przekładamy do worka ,wlewamy marynatę ,dokładnie go w niej obtaczamy. Workiem owijamy boczek (szczelnie ,żeby marynata nam się nie wydostała. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnie boczek wyjmujemy ,przekładamy do brytfanki i zapiekamy 90 min w temperaturze 200°C bez termoobiegu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 27 maja 2015 Świetna propozycja na wyrazisty boczek z nutką słodyczy :) Pycha! :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń