Do góry

Dania główne Przepis na:

Boczek w czosnku i winie

Boczek w czosnku i winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2275 Ocena: 50052

Dodano:

Odsłon: 10069

Boczek w portugalskiej wersji...skosztujecie, nie będziecie mogli opanować się przed kolejnymi kęsami.

Składniki

  • 1 kg chudego boczku
  • 20 ml białego octu winnego
  • 1 łyżeczka (płaska) soli
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 chilli
  • 1 l białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki smalcu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Boczek w czosnku i winie

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy ocet, sól, posiekany czosnek, cząber, chilli i wino. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki na 3 dni.

    Następnie całość przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

    Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiano.

    Podajemy z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 18 sierpnia 2016 Superrr....chociaż w moim wieku raczej nie wskazane...ale co tam...tak apetycznie wygląda,że zrobie i skuszę się:)
A boczek jaki ma być surowy czy wędzony?
Ślinka mi cieknie na sam widok...
Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń