Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
BOEUF BOURGUIGNON - WOŁOWINA W SOSIE Z CZERWONEGO WINA, do której przygotowania zainspirował mnie film "Julie & Julia". Dziś dzielę się z Wami efektem. Porcja dla 6-8 osób.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34155
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1355
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113598
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34155
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1355
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113598
Składniki
Kawałki mięsa osusz dokładnie ręcznikiem papierowym, to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie mięso się nie zrumieni. 1. Na patelni zrumień kawałki mięsa z wszystkich stron w gorącym oleju, posyp je solą i pieprzem, a następnie przełóż do ciężkiego naczynia żaroodpornego. 2. Usuń tłuszcz z patelni, pozostawiając odrobinę, dorzuć pokrojone warzywa i zrumień je, a potem dodaj do mięsa. 3. Wlej na patelnię wino, zeskrob skrzepłe soki, wymieszaj, odparuj i przelej do naczynia żaroodpornego. 4. Dodaj wywar wołowy. 5. Dorzuć pomidory i bukiet ziół. 6. Przykryj pokrywką i duś w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 160°C, aż mięso zmięknie (około 2 godz). 7. Jeśli nie posiadasz piekarnika zagotuj i duś na wolnym ogniu na kuchence. 8. Wszystkie soki z pieczenia odlej do rondelka. 9. Dodaj podprawę, dokładnie wymieszaj z sosem i duś przez 2 minuty. 10. Sos powinien lekko zgęstnieć. 11. Dopraw, jeśli trzeba. 12. Polej tak przygotowanym sosem mięso. 13. Serwuj z ulubionymi grillowanymi warzywami i bagietką. 14. Smacznego.