Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
BOEUF BOURGUIGNON - WOŁOWINA W SOSIE Z CZERWONEGO WINA, do której przygotowania zainspirował mnie film "Julie & Julia". Dziś dzielę się z Wami efektem. Porcja dla 6-8 osób.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13186
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2540
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3689
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4641
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13186
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2540
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3689
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4641
Składniki
Kawałki mięsa osusz dokładnie ręcznikiem papierowym, to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie mięso się nie zrumieni. 1. Na patelni zrumień kawałki mięsa z wszystkich stron w gorącym oleju, posyp je solą i pieprzem, a następnie przełóż do ciężkiego naczynia żaroodpornego. 2. Usuń tłuszcz z patelni, pozostawiając odrobinę, dorzuć pokrojone warzywa i zrumień je, a potem dodaj do mięsa. 3. Wlej na patelnię wino, zeskrob skrzepłe soki, wymieszaj, odparuj i przelej do naczynia żaroodpornego. 4. Dodaj wywar wołowy. 5. Dorzuć pomidory i bukiet ziół. 6. Przykryj pokrywką i duś w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 160°C, aż mięso zmięknie (około 2 godz). 7. Jeśli nie posiadasz piekarnika zagotuj i duś na wolnym ogniu na kuchence. 8. Wszystkie soki z pieczenia odlej do rondelka. 9. Dodaj podprawę, dokładnie wymieszaj z sosem i duś przez 2 minuty. 10. Sos powinien lekko zgęstnieć. 11. Dopraw, jeśli trzeba. 12. Polej tak przygotowanym sosem mięso. 13. Serwuj z ulubionymi grillowanymi warzywami i bagietką. 14. Smacznego.