Do góry

Dania główne Przepis na:

Bogracz z kluseczkami

Bogracz z kluseczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4812

Dodano:

Odsłon: 41034

Przepyszne danie jednogarnkowe. Polecam na wszelkiego rodzaju imprezki, zwłaszcza te zakrapiane. W oryginalnym przepisie jest wołowina, ale ja użyłam szynki wieprzowej.

Składniki

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 4 papryki ( dwie czerwone i po jednej żółtej i zielonej )
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 5 pomidorów
  • 4-5 szt. średnich ziemniaków
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 15 deko wędzonej słoniny
  • Na kluseczki: niecała szklanka mąki + jajko + kilka łyżek wody
  • 1 szklanka bulionu
  • Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki wędzonej papryki, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz, mielony kminek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bogracz z kluseczkami

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę, cebule i słoninę siekamy w kosteczkę. Paprykę kroimy w paseczki, pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielkie kawałki. Marchewkę kroimy w plasterki a pietruszkę w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.

  2. Na gorącej patelni wytapiamy słoninę, następnie wrzucamy cebulę i smażymy do przyrumienienia. Zdejmujemy patelnię z ognia, dosypujemy słodka i ostrą sproszkowana paprykę, dokładnie mieszamy. Stawiamy patelnię z powrotem na ogniu i dokładamy mięso. Smażymy aż się przyrumieni ( często mieszamy ). Całość przekładamy do sporego garnka i podlewamy bulionem.

  3. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, papryki, pomidory, czosnek i kminek. Dusimy pod przykryciem przez około godzinę ( do miękkości mięsa ). W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, przygotowujemy też ciasto na kluski.

  4. Kiedy mięso będzie już miękkie dorzucamy ziemniaki i dusimy przez 30 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na 10 minut przed końcem duszenia z ciasta formujemy podłużne kluseczki i wrzucamy je do dania. Kiedy kluski będą ugotowane bogracz jest gotowy do podania. U nas podaję do niego świeże bułeczki, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń