Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne danie jednogarnkowe. Polecam na wszelkiego rodzaju imprezki, zwłaszcza te zakrapiane. W oryginalnym przepisie jest wołowina, ale ja użyłam szynki wieprzowej.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19838
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242792
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19838
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242792
Składniki
Mięso kroimy w kostkę, cebule i słoninę siekamy w kosteczkę. Paprykę kroimy w paseczki, pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielkie kawałki. Marchewkę kroimy w plasterki a pietruszkę w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na gorącej patelni wytapiamy słoninę, następnie wrzucamy cebulę i smażymy do przyrumienienia. Zdejmujemy patelnię z ognia, dosypujemy słodka i ostrą sproszkowana paprykę, dokładnie mieszamy. Stawiamy patelnię z powrotem na ogniu i dokładamy mięso. Smażymy aż się przyrumieni ( często mieszamy ). Całość przekładamy do sporego garnka i podlewamy bulionem.
Dodajemy marchewkę, pietruszkę, papryki, pomidory, czosnek i kminek. Dusimy pod przykryciem przez około godzinę ( do miękkości mięsa ). W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, przygotowujemy też ciasto na kluski.
Kiedy mięso będzie już miękkie dorzucamy ziemniaki i dusimy przez 30 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na 10 minut przed końcem duszenia z ciasta formujemy podłużne kluseczki i wrzucamy je do dania. Kiedy kluski będą ugotowane bogracz jest gotowy do podania. U nas podaję do niego świeże bułeczki, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie.