Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne danie jednogarnkowe. Polecam na wszelkiego rodzaju imprezki, zwłaszcza te zakrapiane. W oryginalnym przepisie jest wołowina, ale ja użyłam szynki wieprzowej.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34709
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5658
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34709
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Składniki
Mięso kroimy w kostkę, cebule i słoninę siekamy w kosteczkę. Paprykę kroimy w paseczki, pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielkie kawałki. Marchewkę kroimy w plasterki a pietruszkę w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na gorącej patelni wytapiamy słoninę, następnie wrzucamy cebulę i smażymy do przyrumienienia. Zdejmujemy patelnię z ognia, dosypujemy słodka i ostrą sproszkowana paprykę, dokładnie mieszamy. Stawiamy patelnię z powrotem na ogniu i dokładamy mięso. Smażymy aż się przyrumieni ( często mieszamy ). Całość przekładamy do sporego garnka i podlewamy bulionem.
Dodajemy marchewkę, pietruszkę, papryki, pomidory, czosnek i kminek. Dusimy pod przykryciem przez około godzinę ( do miękkości mięsa ). W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, przygotowujemy też ciasto na kluski.
Kiedy mięso będzie już miękkie dorzucamy ziemniaki i dusimy przez 30 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na 10 minut przed końcem duszenia z ciasta formujemy podłużne kluseczki i wrzucamy je do dania. Kiedy kluski będą ugotowane bogracz jest gotowy do podania. U nas podaję do niego świeże bułeczki, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie.