Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często jest tak, że z miejsc które odwiedzamy przywozimy obrazy, wspomnienia, smaki. Bogracz to danie kuchni śląskiej i ja mój zrobiłam na wzór tego śląskiego. Też bardzo dobry.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1023
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 348
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3199
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 635
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1023
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 348
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3199
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 635
Składniki
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę. Boczek pokroić w drobniejszą kostkę. W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć najpierw boczek, a następnie mięso z kurczaka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażyć na wolnym ogniu aż cebula straci surowość. Marchewki i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do rondla. Nalać ok. 2 litrów przegotowanej, ciepłej wody i gotować ok. 20 min. Pomidory zaparzyć i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i też pokroić w kostkę. Pomidory i paprykę dodać do rondla. Cały czas gotować na wolnym ogniu. Na koniec dodać łyżkę papryki, ketchup, chili, pieprz świeżo mielony i sól do smaku. Ziemniaki ugotować. Dokładnie ubić, rozetrzeć widelcem albo przecisnąć przez praskę. Przełożyć do salaterki, uklepać. Podzielić na cztery części. Wyjąć czwarta część ziemniaków i nasypać mąki ziemniaczanej w to miejsce. Dodać jajko i zagnieść masę. Podzielić na cztery części i z każdej części zrobić wałeczek o średnicy ok 2 cm. Pokroić na ok. 2 cm kawałki i zrobić kulki. Kulki pospłaszczać i porobić w nich dołeczki np. przy pomocy końcówki drewnianej łyżki. Kluseczki gotować w osolonej wodzie z łyżka oleju rzepakowego. Wyjmować po wypłynięciu. Kluseczki dodać do zupy i krótko zagotować. Danie podawać gorące. Smacznego.