Do góry

Dania główne Przepis na:

Bombowe mielone

Bombowe mielone

Autor:

Przepisów i artykułów: 988 Ocena: 12117

Dodano:

Odsłon: 16299

Pieczone w piekarniku kotlety mielone pod inna odsłoną, warto wypróbować, kotlety są pyszne.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 3 duże cebule
  • 12 łyżek ketchupu pikantnego
  • 2 pomidory
  • 15 dag sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól
  • Pieprz
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bombowe mielone

Przygotowanie

  1. 1. Cebule obieramy, kroimy w grubsze krążki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz pieprzem.

  2. 2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą, sól, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Robimy z masy mięsnej kotlety wielkości krążka cebuli, lekko rozpłaszczamy. Układamy na każdym krążku cebuli.
    3. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°C.

  3. 4. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę, każdy kotlet polewamy 1 łyżką ketchupu, układamy po plasterku pomidora i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
    5. Blaszkę ponownie umieszczamy w piekarniku i zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.

  4. 6. Kotlety gotowe.
    7. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń