Dania główne Przepis na:
Bourguignon - czyli francuski gulasz

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1755
Dodano: 11.02.2010
Odsłon: 7790
Składniki
- mieso wolowe na gulasz, 0.5 kg
- marchewka, 2 srednie
- cebula, 2 srednie
- wino czerwone wytrawne, 200 ml
- margaryna, lyzka
- przyprawy sol, pieprz lisc laurowy, papryka ostra, ziele angielskie ,, wg uznania
- ewentualnie bulion wolowy to w zaleznosci jakie miso mamy, w razie potrzeby
- ziemniaki, 5 srednich
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
mieso kroimy na nie za male kawalki i podsmazamy na mocnym ogniu na patelni na lyzce margaryny,
-
wrzucamy je do garnka zalewamy winem i dusimy w tym winie okolo 15 min na dosc mocnym ogniu bez przykrywki w celu by odparowal alkohol z wina,
-
nastepnie zmniejszamy ognien wrzucamy pryprawy dolewamy szklane wody przykrywany i dusimy godzine i pol,
-
w tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy na cwiarki badz osemki w zaleznosci od ich rozmiaru,
-
cebule i marchewke kroimy na male kawaleczki i podsmazamy na patelni,
-
jak mieso bedei w miare miekkie tak jak pisalam okolo jeden i pol godziny ale to zalezy od miesa, wrzucamy ziemniaki i marchewke z cebula, w razie gdy sos za bardzo sie wygotowal dodaajemy wody by ziemniaki byly przykryte a jesli jest malo smakowne dodajemy bulion wolowy i gotujemy az ziemniaki beda miekkie
Komentarze do przepisu (2)

Annuar 11 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Mięso i wino - coś w sam raz dla mojego męża ;) Gulaszu z winem jeszcze nie robiła, wkrótce wypróbuję.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 11 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Fajny pomysł, kiedyś wypróbuję.0 Kto głosował? | Odpowiedz