Do góry

Dania główne Przepis na:

brokul i kalafior zapiekany z wedlina

brokul i kalafior zapiekany z wedlina

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4947

Dodano:

Odsłon: 6138

Szybki, smaczny obiad :)

Składniki

  • 1 maly kalafior
  • 1 maly brokul
  • 150 g wedliny drobiowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • sol, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
brokul i kalafior zapiekany z wedlina

Przygotowanie

  1. Kalafiora podzielic na rozyczki, brokula tez. W wiekszym garnku zagotowac wode, posolic ja i na wrzatek wrzucic kalafior- po 2 minutach dodac brokul, gotowac kolejne 2 minuty. Odsaczyc na sicie i wystudzic. Wystudzone warzywa przelozyc do miski, dodac wedline pokrojona w paski i wymieszac.

    W misce ubic 3 jajka, dodac mleko i przyprawy.

  2. Naczynie zaroodporne lub foremke (u mnie okragla, o srednicy 23 cm) posmarowac lekko olejem, przelozyc warzywa pomieszane z wedina, wyrownac. Zalac masa z jajek i mleka. Calosc przykryc folia aluminiowa (zrobic 2-3 naciecia, by para mogla wyjsc). Piec ok 30-40 minut w 180 stopniach- kiedy masa z jajek i mleka zgestnieje, sciagnac folie i zapiec jeszcze okolo 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń