Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czesi, podobnie jak Słowacy, gustują w różnego rodzaju sycących, mącznych potrawach. Jedną z najbardziej znanych są bryndzové halušky - ziemniaczane kluski podane z bryndzą i boczkiem.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 945
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 945
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 90
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2148
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Składniki
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij, dodaj mąkę, jajko, sól i wyrób dosyć twarde ciasto.
Uformuj malutkie kluseczki wielkości małego palca, lub zastosuj mój patent ze szprycą cukierniczą. Wymaga to trochę siły, bo cisto jest gęste. Najlepiej zrobić to za pomocą "kluskownicy", ale takowej nie posiadam :-(. Tak czy owak kluseczki wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj ok. minuty i wyciągaj.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę smalcu (masła) i wytop na nim pokrojony w drobną kostkę boczek. W misce rozkrusz bryndzę, dodaj gorące wyciągnięte kluski...
Dolej trochę tłuszczu spod boczku i dokładnie wymieszaj, aż bryndza się rozpuści i stworzy coś w rodzaju sosu. Podawaj posypane skwarkami z boczku.