Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czesi, podobnie jak Słowacy, gustują w różnego rodzaju sycących, mącznych potrawach. Jedną z najbardziej znanych są bryndzové halušky - ziemniaczane kluski podane z bryndzą i boczkiem.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 127
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 357
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 127
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 357
Składniki
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij, dodaj mąkę, jajko, sól i wyrób dosyć twarde ciasto.
Uformuj malutkie kluseczki wielkości małego palca, lub zastosuj mój patent ze szprycą cukierniczą. Wymaga to trochę siły, bo cisto jest gęste. Najlepiej zrobić to za pomocą "kluskownicy", ale takowej nie posiadam :-(. Tak czy owak kluseczki wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj ok. minuty i wyciągaj.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę smalcu (masła) i wytop na nim pokrojony w drobną kostkę boczek. W misce rozkrusz bryndzę, dodaj gorące wyciągnięte kluski...
Dolej trochę tłuszczu spod boczku i dokładnie wymieszaj, aż bryndza się rozpuści i stworzy coś w rodzaju sosu. Podawaj posypane skwarkami z boczku.