Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie danie obiadowe zachwyci, każdego głodomora. Siekany kotlet wprost z PRL-u z dodatkiem smażonych pieczarek i cebuli oraz jajkiem sadzonym to prawdziwe niego w gębie. Przepis pochodzi z 474. odcinka programu "Ewa gotuje".
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 111
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4799
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 105
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 111
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4799
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 105
Składniki
Mięso drobno posiekać. Przełożyć do miski. Wybić jajko, wsypać mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.
Na patelnię dać łyżkę klarowanego miasta. Gdy się rozgrzeje wrzucić i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojone pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić aż grzyby zaczną się rumienić.
Deskę posypać mąką. Dłonie zwilżyć wodą. Z masy mięsnej ulepić kulki, położyć na desce i rozpłaszczyć. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Na kolejnej patelni zrobić jajka sadzone – na klarowanym maśle.
Podawać z ziemniaczanym purée, na bryzol dać pieczarki, na grzyby jajko – doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można udekorować zieleniną.